GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sydöstra Skånes 50 bästa badplatser

✔︎ Sydöstra Skånes bästa badplatser. ✔︎ Karta med 50 platser. ✔︎ Så undviker du trängsel.
Sydöstra Skåne • Publicerad 3 juli 2021 • Uppdaterad 11 juli 2022
Bad i Sandskogen
Bad i SandskogenFoto: Mark Hanlon

Sol och bad är en självklar del av sommaren i sydöstra Skåne. Några favoriter som Mossby, Ystad Sandskog, Sandhammaren, Knäbäckshusen och Haväng lockar tusentals besökare en solig dag. Men det finns alternativ. Ta del av vår interaktiva karta med information om badplatserna i Skurup, Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo.

Cykla eller åk kollektivt

Även om det finns gott om olika platser att bada på, blir det snabbt trångt – inte minst på parkeringsplatserna – när badvädret slår till. Här är några tips för att slippa parkeringskaos.

• Cykla. Om du har möjlighet välj cykeln. Många av stränderna ligger nära centralorter och i anslutning till bra cykelvägar. Bra både för din hälsa och miljön.

• Åk kollektivt. Stranden i Svarte ligger bara ett stenkast ifrån pågatågstationen. Många andra stränder kan du nå med buss.

Fakta

Buss till stranden

• Buss 190 följer kusten västerut från Ystad och passerar bland annat Svarte, Mossbystrand, Abbekås och Bingsmarken.

• Buss 322, 570, 571 går från Ystad österut och passerar Sandskogen och Nybrostrand, 322 fortsätter till Löderups strandbad och Sandhammaren och fortsätter sen ända upp till Skillinge. Linje 392 går inte under sommaren.

Buss 577 går mellan Skillinge och Simrishamn.

Buss 573 och Skåneexpressen 3 går norrut från Simrishamn.

Nyheter för i år med utökade turer:

Stadsbuss linje 5 (Ystad station – Saltsjöbaden, Ystad sandskog): Linjen går måndag-lördag. Nytt får i år är att linjen går två gånger i timmen vilket gör den till ett perfekt alternativ för att ta bussen till stranden i Ystad sandskog.

Regionbuss linje 322 (Ystad – Nybrostrand – Kåseberga – Löderups strandbad – Sandhammaren – Skillinge): Linjen går alla dagar i veckan och nytt för i år är att alla turer går hela sträckan. Det innebär att det finns fler turer till och från Sandhammaren.

Välj rätt tid

Parkeringsplatserna till de populäraste stränderna är ofta fulla redan tidigt på morgonen. Många drar sig hemåt under eftermiddagen. Så om du har möjlighet är det att rekommendera att åka ut till de populäraste stränderna senare under dagen. Eftermiddags- och kvällsdopp kan vara nog så sköna.

Tänk på säkerheten

Bada aldrig ensam. Håll alltid uppsikt på barn, men även på vänner och familjemedlemmar som badar.

Se till så att du inte parkerar din bil eller cykel så att den blockerar eventuella räddningsvägar. Om olyckan är framme kan det vara helt avgörande att räddningstjänst och ambulans kan komma ner till stranden.

Vid flera av stränderna i sydöstra Skåne finns det risk för undervattensströmmar. Läs anslag vid utsatta stränder och notera var det finns räddningsutrustning.

Använd flytväst vid aktiviteter i båt eller på olika typer av brädor.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.