Annons

”Syftet är att öka närvaron”

Annika Stenberg tillträder 1 januari som chef för den nya polisregionen syd. Det är hon som har gått ut med direktivet att utreda den framtida geografiska indelningen.
Ystad • Publicerad 29 mars 2014
Annika Stenberg tillträder som chef för region syd i polisens nya organisation 1 januari 2015.Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT

Vid årsskiftet slås landets 21 polismyndigheter samman till en gemensam myndighet. Den delas in sin tur in i sju regioner. Region syd kommer att bestå av polismyndigheten i Skånes fem polisområden samt, Blekinges, Kronobergs och Kalmars polismyndigheter.

En översyn

Annons

– Anledningen till att det här direktivet kommer nu är att vi går in i en rekryteringsprocess för att tillsätta polisområdeschefer. Det har sagts att vi ska ha åtta polisområden, men samtidigt ska vi göra en översyn av verksamheten och därför går jag nu ut för att ta reda på hur vi ska organisera oss på bästa sätt. Vi ska inte ha fler chefer än vad verksamheten behöver, säger Annika Stenberg.

När det gäller de lokala reaktionerna och oron från polisområdet södra Skåne där Ystad är huvudort så har hon förstått att det redan har uppstått diskussioner.

– Tanken med reformen är att polisen ska komma närmare medborgaren. Syftet är att öka närvaron. Frågan om vilka stationer som ska finnas kvar är inte aktuell i nuläget. Det här handlar om en förutsättningslös utredning av vilka polisområden vi ska ha. Frågan om vilka stationer vi ska ha eller hur de ska vara organiserade, det är en senare fråga som vi inte kommer att få svar på nu. Jag kan förstå att det finns en oro, men det ska inte bli färre poliser framöver, säger Annika Stenberg.

Utredningsgruppen ska lägga fram sitt förslag till Annika Stenberg i maj. Fem olika förslag på indelningar ska tas fram, varav ett ska vara likvärdigt med dagens indelning. Därefter kan rekryteringen av chefer för respektive område påbörjas.

Taner Caliskan
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons