Annons

Systembolaget överger centrum för ny superbutik för hela sydöstra Skåne

Systembolaget kommer att lämna sina nuvarande lokaler i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup. Istället påbörjas nu projekteringen för en ny superbutik vid Svamparondellen i Tomelilla.
– Våra kunder prioriterar ett större utbud och är vana att köra en bit för att handla alkohol, säger projektledaren Olof P. Andersson.
Sydöstra Skåne • Publicerad 1 april 2023 • Uppdaterad 2 april 2023
Här i Svamparondellen utanför Tomelilla vill Systembolaget samla handeln för alla fem kommuner i sydöstra Skåne.
Här i Svamparondellen utanför Tomelilla vill Systembolaget samla handeln för alla fem kommuner i sydöstra Skåne.Foto: Sprisse Nilsson

Flyttprojektet är det första enligt en ny strategi som det statliga bolaget nu kommer att genomföra på flera orter i Sverige. Anledningen till att de börjar i Skåne är närheten till gränshandeln i Tyskland samt att Systembolaget i Ystad sedan länge letar nya lokaler.

– Kunderna i Skåne är vana vid att köra till Tyskland för att handla öl, vin och sprit och i det perspektivet blir det här närmare för alla, säger Olof P. Andersson.

”Vi inom Systembolaget vill absolut inte uppmuntra till konsumtion av våra varor.”
Gene Toncic
Annons

Platsen vid Svamparondellen har valts ut med tanke på att det ska bli närmast möjligt för de boende i alla fem kommuner. I samband med flytten kan det bli aktuellt med ett namnbyte på platsen.

– Vi inom Systembolaget vill absolut inte uppmuntra till konsumtion av våra varor och därmed vore det olyckligt om vår nya butik skulle associeras med att man skulle ”dricka som en svamp”, säger bolagets etikansvariga Gene Toncic.

Eftersom även Fyledalen ligger i nära anslutning till den nya platsen kan det bli aktuellt även med ett namnbyte på detta naturområde för att undvika kopplingen till ”fylleri”. Ett förslag som diskuteras är att döpa om naturreservatet till Nykterdalen.

Simrishamnsborna och Skurupsborna får längst till det nya superbolaget.
Simrishamnsborna och Skurupsborna får längst till det nya superbolaget.

Ytterligare en nyhet i Systembolagets utbud blir en intilliggande butik för gårdsförsäljning. På det sättet hoppas det statliga alkoholmonopolet att kraven från lokala alkoholproducenter och pressen från EU ska minska på att tillåta denna form av försäljning.

– Det finns en stor efterfrågan på lokalt producerade varor och den vill vi tillmötesgå, säger Systembolagets mindreförsäljningsansvarige Jennie Walker.

Vilka vin-, sprit- och ölproducenter kommer ni att ta in i utbudet?

– Oh nej, det kommer inte att bli något alkohol i gårdsbutiken, då skulle ju kunderna få för sig att dricka upp den. Här ska man kunna köpa till exempel banan, melon, kiwi och citron. Det blir kanon.

Om försöket i sydöstra Skåne slår väl ut kan det här konceptet komma att införas på flera håll i landet. Från Systembolagets håll betonar man dock att det inte handlar om några superbutiker.

– Vi vill inte förknippas med att man super. Vi föredrar att man kallar det en sober butik, säger Jennie Walkers kollega Jim Beam.

En skiss på den nya butiken kommer att finnas tillgänglig på Systembolagets hemsida idag 1 april från och med klockan 12.00.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons