Annons

Tåggnisslet ska utredas

Efter att flera Ystadsbor hört av sig till Trafikverket med anledningen av gnisslet från de nya pågatågen ska nu en utredning göras.
Ystad • Publicerad 14 september 2011

– Det är uppenbarligen någonting som uppfattas som ett problem. Vi får undersöka vad problemet är och vad som kan göras åt det, säger Ingegärd Johansson som utreder tågbullerfrågor på Trafikverket.

Att skicka ut någon att göra bullermätningar i lägenheterna är inget hon ser som nödvändigt.

Annons

– Nej, inte i nuläget. Jag ser inte att vi måste titta på ljudnivåerna för att avgöra vem som har rätt och vem som har fel. Jag tycker att om det finns ett problem och det finns en enkel lösning på det problemet så kör man det spåret istället.

Hon vill inte spekulera i om ljudet kan bero på tågets styvhet i kombination med järnvägens kurvning, om det beror på avstånden mellan hjulen på de nya tågseten eller någonting helt annat.

– Det är ju detta vi får undersöka tillsammans med våra järnvägstekniker. Vi kommer att besöka Ystad en vacker dag, och eftersom fenomenet verkar vara kopplat till varmt och torrt väder så får det väl också vara just en vacker dag.

Vid månadsskiftet september-oktober tror Ingegärd Johansson att Trafikverket har fått klarhet i varför ljuden uppstår.

Karin Ohlsson
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons