GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tandklinik läggs ned

Mottagningen för patienter med tandlossning tvingas fytta från Ystads lasarett till Lund sedan specialisttandvården inte lyckats rekrytera en ny specialisttandläkare. Den tidigare specialisten har slutat sedan han fått ny tjänst som verksamhetschef i Karlskrona.
Ystad • Publicerad 18 juni 2009
Arkivbild: Scanpix
Arkivbild: ScanpixFoto: 

– I första hand handlar det om en tillfällig flytt, säger Ingrid Olofsdotter, verksamhetschef vid specialisttandvården i Lund och Ystad. Men eftersom man annonserat efter specialisttandläkare i parodontologi, tandlossning, två gånger utan resultat, lär tandvårdsnämnden i september besluta att lägga ner verksamheten i Ystad.

– Det innebär att våra patienter i fortsättningen är hänvisade till närmsta mottagning i Kristianstad, Malmö eller Lund, säger sköterska Marie Eriksson i Ystad. Verksamheten i Ystad är väl fungerande och har god ekonomi. Specialisttandläkaren, två sköterskor, en kanslist samt två halvtidsanställda tandhygienister tar emot patienter på remiss från såväl folktandvården som privata tandläkare. Det handlar om i runda slängar 500 patienter om året.

Mottagningen i Ystad är sedan något år tillbaka en annexklinik till Lund.

– Det blir också dit personalen flyttar under en övergångsperiod, säger Ingrid Olofsdotter. Vårt mål är att folktandvården Skåne skall kunna erbjuda berörda medarbetare arbete även sedan kliniken lagts ned. Mottagningen för patienter med tandlossning finns i samma hus som tandregleringskliniken. Den mottagningen har två specialister och kommer att vara kvar på samma sätt som tidigare.

Parodontologikliniken är bara en i raden av specialistverksamheterna som lämnat Ystad lasarett den senaste tiden. Sedan tidigare har bröstkirurgin, ortopedin och röntgen samt viss del av den slutna psykvården flyttat ut eller är på väg att flytta.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.