Taxikonkurs med 68 miljoner i skulder

Konkursbouppteckningen efter Taxibil Syd är färdig. När tillgångar och skulder summeras är det en brist i konkursboet på drygt 68 miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 19 maj 2012

Taxibil Syd i Ystad AB är ett dotterbolag till Taxibil Syd Holding AB. Konkursen har också fått konsekvenser för de övriga dotterbolagen i Ronny Billmans företagsimperium.

Konkursförvaltaren Ola Sellert begär nu in anbud på fastigheter som ägs av holdingbolagets dotterbolag Property Syd AB. Fastighetsbolaget har gått i konkurs. Tillgångar är taxibolagets fastighet på Navigationsgatan där det finns kontorslokaler på 675 kvadratmeter. Tomten är på drygt 3 200 kvadratmeter.

Dessutom ingår två hyreshus, ett på Strindbergs väg i Ystad och ett på Harpegatan.

-Intresset är stort både för kontorslokalerna och hyreshusen, säger Ola Sellert.

Under holdingbolaget fanns ytterligare bolag. Ystad bilvård AB höll till i lokalerna på Navigationsgatan och har också gått i konkurs.

I koncernen ingick dessutom Österlenbuss. Det företaget har sålts till Sundspärlan AB, ett bussbolag i Helsingborg.

Även dotterbolaget Bromölla taxibolag AB har påverkats av konkursen.

-Bromölla taxi AB ska säljas, säger Ola Sellert.

Han berättar att en del av chaufförerna i Taxibil Syd har fått jobb hos de bolag som tagit över kontrakten från Region Skåne, Ringduvetaxi och Sverige taxi.

I nästa vecka är det edgångssammanträde. Då svarar ägaren Ronny Billman för att uppgifterna i bouppteckningen är korrekta.

För YA har den forne taxikungen tidigare berättat att han knäcktes av sjukdomar- och dåliga bilar.

-Jag är sjuk nu, jag jobbade för mycket, sade Ronny Billman till YA i en intervju när företaget i slutet av mars på egen begäran försattes i konkurs.

Konkursen fick stora konsekvenser eftersom bolaget, med 200 anställda, hade uppdraget att köra färdtjänstresor och sjukresor på en rad orter i hela Skåne.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.