Annons

Teaterns fasader ska renoveras för miljoner

Byggnadsställningar har åter rests mot Ystads teater. Nu har turen kommit till teaterns norra och västra fasad. Renoveringen beräknas kosta 4,5 miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 19 mars 2014
Kulturarbete. Fasaderna i norr och väster renoveras nu.
Kulturarbete. Fasaderna i norr och väster renoveras nu.Foto: Foto: Mark Hanlon

För den summan kan man också byta altandörrarna, renovera fönster och ge vestibulen och entrén en ansiktslyftning.

– Sedan ska det hålla ett bra tag, säger teaterdirektören Thomas Lantz.

Annons

Det är ett omfattande arbete som inleds. Först ska fasaden göras ren, lös puts tas bort, lösa skifferplattor tas ner och ersätts och så ska fasaden målas om.

För två år sedan renoverades den östra och södra fasaden.

Lånar pengar

Kostnaden för att hålla teatern i gott skick kan inte teaterbolaget bära självt, enligt Thomas Lantz. Men han säger att bolaget numera har rätt att låna pengar till investeringar men räntorna får koncernen Ytornet stå för.

Ett problem för teatern är de återkommande översvämningarna i källaren. Utöver pengar till renoveringen har teatern fått 300 000 kronor till att utreda hur man ska komma till rätta med översvämningarna. Man har börjat med att se över ledningarna.

Översvämningar

Senaste översvämningen kostade 35 000 kronor att sanera, enligt Thomas Lantz. Han hoppas att de 300 000 kronorna också ska räcka till att stoppa översvämningarna. En idé är att installera en pump som sätts på när vattnet stiger.

– Problemet är att teatern är byggd på gammal sjöbotten, säger Thomas Lantz.

Nästa år hoppas Thomas Lantz att man ska kunna renovera toaletterna, som är hårt slitna på teatern. På önskelistan står också ändamålsenliga utrymmen för förråd och verkstäder, men det är så länga bara önskningar.

Maria Sällberg
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons