Tillsammans är vi starka!

Helhetssyn, samverkan och nätverk är nyckeln till framgång i glesbygdsfrågor. Det fastslog landsbygdsriksdagen under söndagen.
Ystad • Publicerad 23 maj 2004

Helhetssyn, samverkan och nätverk var tre ord som kom att dominera inläggen under helgens landsbygdsriksdag som avslutades med en partipolitisk debatt i Österportshallen. Men så värst mycket debatt blev det aldrig i panelen. Politikerna visade sig vara eniga i de flesta frågor. - Vi har för många fyrkantiga system i Sverige. Vi ska sätta upp mål för kommunal verksamhet, men vägen dit, lösningarna, ser helt olika ut för storstad och glesbygd. Kommunerna måste få frihet att pröva egna vägar, tyckte kristdemokraten Maria Larsson som själv är uppvuxen på landsbygden och numera bor i Gnosjö. Debatten leddes av Åke Hedin, ordförande i Folkrörelserådet "Hela Sverige ska leva". Han ställde flera vassa frågor och kammade hem många applåder i den välfyllda lokalen. - Vi har aldrig haft så mycket pengar i offentliga sektorn som i dag, men vart tar de vägen? undrade han och menade att om det finns medel för gratis inträde på muséer i Stockholmsregionen borde det även finnas medel att investera i ett bevarande av samlingslokalerna på landsbygden. Han efterlyste även större satsningar på kvinnligt företagande, och att fler statliga verk skulle kunna flyttas ut på landsbygden, synpunkter som alla politikerna ställde sig bakom. Panelen var också rörande överens om att det är ett problem att ungdomarna lämnar glesbygden. - Kultur- och fritidssysselsättning för ungdomar är den viktigaste frågan av alla när det gäller att främja glesbygdsutvecklingen, menade centerpartisten Jan Andersson som också trodde att det handlade om att förändra attityderna till landsbygden. - Vi måste synliggöra fler goda exempel, sade han. Byarörelsen kan även se fram emot bildandet av ett politiskt nätverk som ska diskutera landsbygdsfrågor, ett konkret förslag från Åke Hedin som hela politikerpanelen gillade. Efter paneldebatten var det dags att klubba igenom den nya politik som landsbygdsriksdagen tagit fram. - En tydligt sammanhållen landsbygdspolitik är det viktigaste för att främja tillväxten utanför städerna. Kan vi besluta att byarörelsen nu startar ett landsomfattande rådslag? frågade Åke Hedin och fick ett rungande JA! från deltagarna. Man enades också om att glesbygdsutveckling måste ske genom samverkan mellan de lokala utvecklingsgruppernas ansträngningar och centrala politiska beslut. - Det hjälper inte att landsbygdsborna kavlar upp ärmarna, om inte statsmakterna gör sin del av jobbet, fortsatte Hedin. Stora förhoppningar ställs till bostadsminister Lars-Erik Lövdéns besked att regeringen lovat se över landsbygdspolitiken. - Men den här gången vill vi i byarörelsen se resultat! Vi kommer därför att noga följa arbetet och förutsätter att Folkrörelserådet erbjuds en plats i den utredning som ska tillsättas, sade Åke Hedin i sitt avslutningsanförande. Synpunkterna ska nu överlämnas till regeringen. Sven Jensén från Östra Göinge, som representerade hembygdsrörelsen, var mycket nöjd med politikerdebatten. - Det kom fram flera konkreta förslag, sade han.

Magnus Wegerup magnus.wegerup@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.