Tingsrätten vill ha bättre kollektivtrafik till Trelleborg

Ystad • Publicerad 14 februari 2007

Ystads tingsrätt kräver i ett brev till Skånetrafiken bättre kollektivtrafik mellan Ystad och Trelleborg när sammanslagning av de båda domstolarna genomförs fullt ut.

Ystads och Trelleborgs tingsrätter slogs 2005 samman till Ystads tingsrätt, men innan om- och tillbyggnaden av tingshuset i Ystad är klar vid halvårsskiftet i år finns verksamheten i båda städerna.

Men då börjar 15 anställda att pendla från Trelleborg och den resan tar enligt lagman Claes Werdinius i dag uppemot en och en halv timme med kollektivtrafik. Han har i brev till Skånetrafiken därför kommit med två lösningar: snabbussar från Trelleborg till Svedala som anknyter till pågatågen mot Ystad eller direkta snabbussar mellan städerna.

Lagmannen pekar på att även parter, vittnen och andra som ska ta sig till domstolen har glädje av bättre förbindelser och att de ger en effektivare och billigare rättskipning.

– En resa mellan Trelleborg och Ystad bör inte ta mer än 40-45 minuter, skriver Claes Werdinius.

Han hoppas nu på stöd från kommunledningen i Ystad i de fortsatta diskussionerna med Skånetrafiken. Förhoppningen är att de nya förbindelserna ska starta 1 augusti i år.

Per Nilsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.