Tjänsteman försvarar förmånligt kontrakt

Den kommunala tjänsteman, fastighetsförvaltare Tore Jönsson, som hyr ett hus i Sandskogen av kommunen för 3 360 kronor om året försvarar sitt kontrakt i ett brev till kommunen.
Ystad • Publicerad 12 april 2002

Som YA berättat tidigare går kontraktet i dagsläget inte att säga upp. Enda undantaget är om det skulle byggas en järnväg i området. Eftersom kommunen behöver huset till ett utedagis eller till livräddarna har man försökt säga upp Tore Jönsson i allafall, men han bestrider uppsägningarna. Tore Jönsson beskriver i brevet bakgrunden till hyreskontraktet: 1993 sade den idrottsförening som då hyrde villan upp kontraktet. Eftersom det, enligt Jönsson, inte fanns någon annan användning för huset frågade han om han fick hyra rivningsobjektet, som redan då var avskrivet och därför inte kostade kommunen något. Det fick han, och hyresvillkoren (hyran) blev den samma som för den förre hyresgästen plus att en rivningsklausul lades till. Skattemyndigheten informerades om villkoren 1994, men kom enligt Jönsson fram till att uthyrningen inte skulle förmånsbeskattas. Detta eftersom hyresvillkoren var de samma som för den tidigare hyresgästen, men också för att man inte får bo permanent i huset. Kontraktet löpte dessutom till en början bara på två år och Tore Jönsson har inget besiktningsskydd eftersom huset köpts in av kommunen för att kunna rivas om järnvägen skulle byggas ut. Tore Jönsson menar i brevet att planerna på att bygga ett järnvägsspår i området var högst aktuella vid den här tiden. - Varför jag överhuvudtaget kunde komma ifråga som hyresgäst var att man såg att ett genomförande av järnvägsspåret låg nära i tiden, säger Jönsson till YA. Enligt honom var det med hänsyn till detta som hans tidigare visstidskontrakt med nio månaders uppsägning skrevs om till att gälla tills vidare med en månads uppsägningstid i december 1998. Som stöd för tesen nämner han att kommunen löste in flera andra hus för att kunna riva dem ifall järnvägen skulle byggas, samt att pengar för projektet var avsatta i budgeten. Om förhållandena inom planområdet nu ändrats så pass att hyreskontraktet kan anses "otillbörligt" får hyresvärden begära en villkorsändring av kontraktet, avslutar Jönsson. Skulle han gå med på högre hyra om kommunen vill ha det? - Finns det grund till det ska jag givetvis göra det, säger Jönsson. Han betonar dock att han inte läst om några politiska beslut om att järnvägsplanerna skulle vara lagda på is. Borde då inte Tore Jönsson som kommunal tjänsteman vara intresserad av att daghemmet Bladlusen och livräddarna får ett hus att vara i? Tore Jönsson svarar att kommunen först borde söka bygglov för detta samt se om huset skulle hålla för verksamheten. - Då skulle det vara i ett helt annat läge, tycker han. I dagarna ska kommunens fastighetschef Olof Hübner och Tore Jönsson träffas för att diskutera hyran och andra villkor i kontraktet. Kommunen kan kalla till förhandling om att ändra villkoren i kontraktet med en kalendermånads varsel.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.