Tomter får inte jämnas till

Bara 25 av 90 tomter i Källesjö är sålda. Ett skäl är att tomterna är kuperade, men inte får jämnas ut. Det har fått många att dra sig för att bygga där. Nu ska kommunen bli bättre på att informera om områdets möjligheter.
Ystad • Publicerad 13 september 2009
Tomterna i Källesjö är kuperade och får inte jämnas ut. Det gör dem svåra att bebygga. Bild: Gustav Wennerholm
Tomterna i Källesjö är kuperade och får inte jämnas ut. Det gör dem svåra att bebygga. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

– Källesjö var inte helt lätt att detaljplanera, medger Ystads planarkitekt Dick Bengtsson. Området är kuperat och för att vi ska slippa höga stödmurar utåt grönområdena och Dag Hammarskjölds väg får tomterna inte planas ut.

I stället föreslår kommunen att man terrasserar tomten och lägger uteplatser och växthus på de olika nivåerna.

Reglerna för hur man ska bygga är också ganska snävt satta.

– Man kan inte bygga 200 kvadratmeter stora hus i ett plan och med valmat tak. Vi vill helt enkelt inte ha den typen av bebyggelse här.

De strikta reglerna har fått många i tomtkön att avstå. Hittills är bara en bråkdel av de totalt 90 tomterna sålda.

– Det har hänt att folk lämnat tillbaka både reserverade och bokade tomter, säger exploateringshandläggare Pernilla Persson. Några har inte fått lån i banken, medan andra inte kan bygga det hus de vill.

Anders Ivarsson bor i Tomelilla, men står i tomtkön i Ystad. Han har svårt att få till något bra i Källesjö.

– Vi vill bygga ett modernt enplanshus, men eftersom taklutningen måste vara 38 procent, känns det svårt, säger han. Jag trodde Ystads kommun ville få nya invånare.

– Men eftersom det är så uppstyrt i Källesjö tror jag det kan bli svårt att hitta intresserade.

Samhällsbyggnadschef Kerstin Wulff är medveten om svårigheterna.

– Det är ett pedagogiskt problem för kommunen att förklara att tomterna och begränsningarna inte är ett problem, utan en möjlighet. Vi ska ta fram ett material som visar hur man kan bygga och utforma trädgården.

Att lätta på restriktionerna är uteslutet.

– Det kräver ju att detaljplanen ändras, konstaterar Dick Bengtsson, som inte tycker det skulle gagna någon, eftersom det skulle ge färre tomter i Källesjö.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.