Tonvis med sill läggs in i Kåseberga inför julen

Kåseberga Artikeln publicerades
Lisbeth Johansson blandar ännu en sats med Branteviksill, som på Kåseberga fisk görs i en klarare och grönare variant än på många andra ställen.
Foto:Anette Sjöstrand
Lisbeth Johansson blandar ännu en sats med Branteviksill, som på Kåseberga fisk görs i en klarare och grönare variant än på många andra ställen.

Under veckorna som leder fram till jul producerar och säljer Kåseberga fisk sju ton inlagd sill. Det är ungefär hälften av den årliga produktionen.

– Det är mycket att göra nu, säger Lisbeth Johansson.

Lisbeth Johansson blandar en ny sats av Branteviksill, en av de klassiska sillsorterna som är storsäljare på Kåseberga fisk.

– Såsen är nog det svåraste momentet i produktionen. Den måste stå ett dygn innan man blandar i sillen och med så här stora volymer så gäller det att planera rätt varje dag.

Sillen till inläggningarna kommer från Västkusten. Kåseberga fisk säljer även sill som fiskats utanför Skillinge, men den blir stekt.

Ägaren till familjeföretaget, Jimmy Ahl, är sällan långt från arbetet i köket även om han numera jobbar mest på kontoret.

Han nickar nöjt åt den febrila aktiviteten.

– Vi har galet mycket att göra nu, men det är förstås kul. När det gäller sill har vi ett rätt brett utbud med sorter som lakritssill, drömsill och snapssill, men man ska inte sticka under stol med att det är de klassiska sillsorterna som går bäst.

– Min personliga favorit är Kåsebergasillen, som är en lite sötare löksill på rödlök och purjolök. Till den är Bornholmer bitter är den bästa drycken, säger han.

Lisbeth Johansson har jobbat i 20 år på Kåseberga fisk och säger att hon ännu inte har tröttnat på sill.

– Min favorit är nog Captain Morgan's. Det är en apelsinsill med lite rom i. Den är riktigt go, men så var det också jag som hittade på receptet, säger hon.