Töser med benen fulla av springÅrets Tösarajs lockade sjuhundra

670 motionssugna tjejer trotsade snålblåst och regnstänk och deltog i den sjätte upplagan av Tösarajset. Så många har aldrig tidigare ställt upp i det traditionella motionsloppet.
Ystad • Publicerad 17 april 2002

Årets segrare Britt Sjögren tar emot segerkransen av Vivi Hagenkötter." BORDER="0"Årets segrare Britt Sjögren tar emot segerkransen av Vivi Hagenkötter. I den minst sagt svala vårvädret deltog alla med glädje i den inledande uppvärmningen på Åvallaplanen. När Håkan Nilsson från YIF knäppte av startskottet tog nummer 592, Britt Sjögren, täten direkt och höll den sedan hela den 5 km långa vägen till mål. 19 minuter och 30 sekunder tog det för Sjögren att blåsa runt på motionsslingan på Ystads gator. - Det blev jobbigt när vi vände nere vid stenhuggeriet för då blev det motvind. Jag hade räknat med en bättre tid men vinden var för stark, sa Britt Sjögren som placerat sig både 1 och 2 i tidigare Tösarajs. Nu är vädret inget nytt problem för tävlingen. - Vi har alltid dåligt väder när vi ska springa, sa Vivi Hagenkötter på Ystad Korpen. Carina Lloyd och Lisa Jönsson uppskattar att loppet bara är för tjejer." BORDER="0"Carina Lloyd och Lisa Jönsson uppskattar att loppet bara är för tjejer. Motionspolarna Carina Lloyd och Lisa Jönsson sporrade varandra till en hård spurtstrid i motvinden. I år var det Carina som tog hem den interna segern. - Förra året var det Lisa som vann spurten, berättade Carina Lloyd. - Det är kul att ha någon att springa mot för då håller man tempot, tyckte Lisa Jönsson. Efter drygt en timme när alla i de tre klasserna (motion, rullstol och stavgång) kommit i mål fortsatte evenemanget i värmen innanför Österporthallens skyddande väggar. Där blev det picknick, underhållning och prisutdelning. Det lottades ut priser till flera välförtjänta motionärer i form av presentkort och Lena Lindén kammade hem årets hemliga pris: En 21-växlad cykel. 20 minuters uppvärmning före loppet är obligatorisk i ett Tösarajs." BORDER="0"20 minuters uppvärmning före loppet är obligatorisk i ett Tösarajs. Nyinstiftat för i år var Gun Johanssons vandringspris. Initiativet togs av Benny Johansson för att hedra minnet av hans bortgångna maka. Gun Johansson var aktiv inom Ystadskorpen och sprang både Tösarajs, stafettmaror och motionslopp samtidigt som hon kämpade mot sin sjukdom. - Jag vill visa att det lönar sig att kämpa. Det passade in på Tösarajset, sa Benny Johansson. Vandringspokalen och ett presentkort på 1 000 kronor gick premiäråret till Viola Olsson. Ett bildsvep från årets Tösarajs som lockade rekordmånga deltagare. BILDER: SPRISSE NILSSON" BORDER="0"Ett bildsvep från årets Tösarajs som lockade rekordmånga deltagare. BILDER: SPRISSE NILSSON

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.