Tre av tio på akuten i onödan

Tre av tio patienter som söker hjälp på akuten i Ystad är inte sjukare än de kunde ha väntat och istället sökt hjälp på exempelvis vårdcentralen. Den bedömningen gör Ulf Borgquist, avdelningsföreståndare på akuten.
Ystad • Publicerad 25 februari 2003

Och då är detta enbart patienter med sjukdomar eller skador som kan relateras antingen till kirurgen eller ortopeden. Om man däremot granskar alla som vänder sig till akuten är det nästan hälften som skulle ha kunnat vänta och sökt hjälp på annat håll dagtid. - Visst har vi många som vi tycker borde omhändertas av vårdcentralen eller hos andra läkare. Akuten har nyligen genomfört en mätning av väntetiderna. De flesta klarar man att ta hand så att de kan lämna sjukhuset inom ett par timmar. I extrema fall kan väntetiden bli 5-10 timmar. Ofta handlar det då om fall där man måste göra kompletteringar, röntga eller ta fler prover. - Vi har här tittat på tiden som förflutit sedan de kom in och anmälde sig till de kunde lämna akuten eller blev inlagda. På akuten finns ett prioriteringssystem. Det innebär att exempelvis ambulansfall och barn har förtur. - Men hela tiden är det en sjukvårdskunnig person som gör bedömningen. Ulf Borgquist vet inte hur många det är som söker sig till akuten när de misslyckas att snabbt få vård någon annanstans. - Vi har alltid haft dessa problem och visst har de ökat. Enligt Ulf Borgquist tänker akuten utveckla ett nytt prioriteringssystem. - Redan i mottagningsluckan ska personalen med ett bra underlag kunna hänvisa patienterna, antingen de behöver stanna eller kan åka hem. Man ska direkt kunna plocka in dem för enklare provtagning och samtal om det bedöms vara nödvändigt vilket vi i viss mån gör redan i dag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.