Trez mamma: ”Det känns bra och rätt”

Hovrätten dömer serieskytten Peter Mangs för två mord och åtta mordförsök. Jeanette Persson West, vars dotter Trez mördades av Mangs, är nöjd med att livstidsdomen fastställts.– Det känns bra att den juridiska biten nu är över. Men sorgen finns alltid kvar.
Ystad • Publicerad 25 april 2013
Lång väntan över. Den juridiska processen kring Peter Mangs brott verkar nu av allt att döma ha nått sin slutpunkt. Jeanette Persson West, mamma till mördade Trez West Persson, var på hovrätten i Malmö klockan 11 när domen meddelades.
Lång väntan över. Den juridiska processen kring Peter Mangs brott verkar nu av allt att döma ha nått sin slutpunkt. Jeanette Persson West, mamma till mördade Trez West Persson, var på hovrätten i Malmö klockan 11 när domen meddelades.Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Jeanette Persson West var i går på plats på hovrätten i Malmö för att läsa den 42 sidor långa domen.

Tre och ett halvt år har gått sedan hennes dotter, 20-åriga Trez West Persson från Nybrostrand, sköts till döds av Peter Mangs den 10 oktober 2009.

Hovrätten gör i skuldfrågorna i stort sett samma bedömningar av Mangs brott som tingsrätten gjorde i höstas.

Åtta mordförsök

Skillnaden är att tingsrätten dömde Mangs för bland annat två mord och fem mordförsök, medan hovrätten ändrar domen till att omfatta två mord och åtta mordförsök.

I fallet med mordet av Trez West Persson förändras ingenting.

Målet mot Peter Mangs har i mångt och mycket byggt på teknisk bevisning, som jämförelser mellan vapenpipor och kulfragment.

Från försvarets sida har man ifrågasatt den vapentekniska utredningens bevisvärde, men hovrätten gör alltså samma bedömning som tingsrätten och anser bevisningen som tillförlitlig.

– Det känns bra och rätt att de gick på tingsrättens linje. Jag var egentligen inte orolig för ett annat utfall, säger Jeanette Persson West till YA.

– Trots att det har varit jobbigt har jag suttit med på båda rättegångarna. Där har jag tagit del av bevisningen och jag har väl svårt att se att de skulle kunna döma på något annat sätt. Men det har tagit lång tid och varit många turer i det här. Till hösten är det ju fyra år sedan det hände.

Bakslag för Mangs

Hovrätten konstaterar, precis som tingsrätten, att brottsligheten är så allvarlig att annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma i fråga.

Domen är ett bakslag för Peter Mangs.

– Har man ett yrkande om att han ska bli frikänd så får man ju se det som ett bakslag, säger hans försvarare Jesper Montan till TT i hovrätten.

Sista instansen

På fredagen ska Mangs advokater meddela honom domen och därefter ska han ta ställning till om den ska överklagas till Högsta domstolen. Högsta domstolen är dock mycket restriktiv med att meddela prövningstillstånd.

Precis som många experter tror Jeanette Persson West att hovrätten blir den sista instansen i målet, men utöver det så vill hon inte prata om något avslut. Peter Mangs har till exempel ännu inte erkänt några av sina allvarliga brott, något som hon hade hoppats på.

Juridiska biten är över

– Det känns bra att den juridiska biten nu är över, för så känns det. Den har tagit mycket tid och energi. Det har varit svårt att leva som vanligt. Nu kanske man kan lägga tid och energi på andra saker.

– Men sorgen finns alltid kvar, för Trez kommer ju inte tillbaka och det här har inte heller handlat om henne som person. Men det är svårt att föreställa sig hur det känns i morgon. I övrigt har jag inte mer att säga i dag. Det blir tomt med ord till slut.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.