Trots sol i sikte – SMHI varnar för nya regnmängder

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades

Efter de senaste dagarnas kraftiga regnväder har vi soliga dagar att se fram emot.

Men SMHI vill höja ett varningens finger: de som drabbats av översvämningar bör vara observanta på ytterligare regn som kan falla nattetid.

Efter tisdagens häftiga skyfall väntar nu ett dygn med uppehåll.

– Solen kommer spricka upp och vi får mest uppehåll med behagliga temperaturer runt 16 till 18 grader, berättar meteorolog Henrik Reimer på SMHI.

Under onsdagskvällen och framförallt natten väntas däremot regnet återvända.

– Det vi ser är ett regnområde som kommer drabba hela Sverige faktiskt, och därmed även stora delar av Skåne. Det kommer inte bli lika omfattande som under tisdagen, men det kommer att bli blött.

Henrik Reimer uppmanar de som fått översvämningar till följd av tisdagens skyfall att vara observanta då regnet, trots sin ringa omfattning, kan ge upphov till mer problem.

– Man får vara observant på mängden regn som faller i natt, även om det inte är lika mycket, säger han.

När det sedan blir torsdag spricker det upp ännu en gång och dagen ser ut att bli lik onsdagen.

– Det ser ut att bli en replika på onsdagen, både uppehålls-, sol- och temperaturmässigt.

Men även detta har sin baksida, då även regnet följer samma mönster. Natten mellan torsdag och fredag väntas ytterligare regn, om än inte lika kraftigt som föregående dagar.

Sedan kommer den efterlängtade helgen, och solen med den.

– Det blir soliga dagar att vänta. Fredag och lördag blir riktigt fina dagar med mycket sol. Temperaturen kommer bli omkring 15 till 17 grader, särskilt varmt blir det i solen.

Och man får passa på att njuta – redan under söndagsdygnet vänder det igen.

– Ett omfattande lågtryck kommer vara på väg in under natten mot söndag. Så nästa vecka bjuder på lågtrycksdominerat väder, säger Henrik Reimer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.