Trummor väckte sömnigt Ystad till fest

Med snärtiga trumslag och vibrerande blåstoner vaknade en söndagssömnig stad upp till pigg feststämning.
Ystad • Publicerad 6 juni 2007
Uppslutningen i Bollhusparken var god när Ystad firade Sveriges nationaldag. Det var dessutom en blandad publik där unga Andreas Björk och Alexander Björk (sittandes på marken) var lika roade av föreningarnas uniformer som de äldre firarna i publiken. @08 Bildbyline:Bild: Mia Bobzov
Uppslutningen i Bollhusparken var god när Ystad firade Sveriges nationaldag. Det var dessutom en blandad publik där unga Andreas Björk och Alexander Björk (sittandes på marken) var lika roade av föreningarnas uniformer som de äldre firarna i publiken. @08 Bildbyline:Bild: Mia BobzovFoto: 
...och snart intog ett ringlande tåg av firare Bollhusparken för att där underhålla åskådarna med sång och tal.
...och snart intog ett ringlande tåg av firare Bollhusparken för att där underhålla åskådarna med sång och tal.Foto: 
Det som först såg ut att bli en väldigt lugn nationaldag i Ystad...
Det som först såg ut att bli en väldigt lugn nationaldag i Ystad...Foto: 
...förbyttes vid 16.30 till pigg aktivitet med bland annat Frivilliga brandkårens tennsoldatsliknande uniformer...
...förbyttes vid 16.30 till pigg aktivitet med bland annat Frivilliga brandkårens tennsoldatsliknande uniformer...Foto: 

Mitt på dagen verkade nationaldagen vara dömd till att gå obemärkt förbi i Ystad. Längs gatorna strövade enstaka personer genom kvav värme och de enda flaggorna i sikte vajade slakt ovanför Gamla Rådhuset.

Det något senarelagda nationaldagsfirande var dock ett strategiskt drag från Jerker Åkesson, fritidskonsult som ansvarade för Ystads nationaldagsfirande:

– För att locka lite mer folk lade vi firandet lite senare i år. På så sätt kommer det inte mitt på dagen utan folk kan använda deras lediga dag som de vill och sen komma in till Ystads stadskärna och fira.

Strategin visade det sig vara ett smart drag när staden blev som förbytt framåt klockan 16.30. Pigga trummor i händerna på Hemvärnets musikkår fick nämligen staden att sträcka på sig och vakna till liv och snart bildades ett ringlande tåg av taktfasta fötter som alla hade sikte mot Bollhusparken.

Föreningar som Ystads Folkdansförening, Frivilliga brandkåren, lottorna och Hemvärnet marscherade förbi i stolta uniformer.

Men bland åskådarna syntes bara en enda liten sverigedräkt.

Bärd med stolthet av Nanna Larsson. – Jag har haft den här dräkten i tio år. Och nog ska den vara på när det är Sveriges nationaldag, säger hon med ett strålande leende.

– Jag tycker det är viktigt att fira nationaldagen. För jag tycker om att vara svensk, säger Nanna Larsson med självklar logik, vilket den goda uppslutningen av människor i Bollhusparken verkade hålla med om, trots att det var ont om medtagna flaggor.

Så vad är det bästa med Sverige?

– Det är naturen. Och att det är så olika natur på olika platser i Sverige, eftersom landet är så långt, svarar Nanna Larsson.

– Jag skulle säga Allemansrätten. Den är viktig, säger Bodil Erlandsson utan någon betänketid.

– Att det är så fritt. Ljust och trevligt, fyller Lilly Erlandsson på.

Tre goda anledningar till att vara stolta över Sverige.

Lina Hansson

0411-557847

lina.hansson"ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.