Annons

Tullbeslagen minskade i Ystad 2004

På Öresundsbron och i Helsingborg redovisar Tullverket rekordbeslag för 2004. I Ystad är förhållandet raka motsatsen. Här är mängden beslagtagen narkotika, alkohol och tobak mycket blygsam.
Ystad • Publicerad 5 januari 2005

"Vi trodde att smugglingsförsöken via Ystad och Trelleborg skulle öka under 2004.

– Men både här och i blekingska Karlshamn och Karlskrona har anstormningen uteblivit, berättar Karl Gunnheden, chef för Tullverkets resandekontroll. Årsstatistiken visar att en stor del av smugglingstrafiken tar andra vägar in i landet än via Ystad och Trelleborg: Rekordbeslag gjordes i fjor på Öresundsbron och i Helsingborg.

Annons

I samband med 35 stora knarkbeslag i fjor kunde Tullverket identifiera flera personer i bakomliggande kriminella nätverk.

Man kunde också kartlägga knarkets transportvägar som då främst var via Tyskland och Danmark. " Men här sker ständiga förändringar. I år är det kanske Ystad och Trelleborg som riskerar bli knarkkurirernas främsta transportvägar in i landet, påpekar Karl Gunnheden. Men i detta sammanhang kan Tullverkets nya arbetssätt vara effektivt i kampen mot narkotikan:

Det faktum att samtliga skånska hamnar numera är en arbetsenhet gör att tullen kan slå till med kraft i Ystad ena dagen och i någon annat skånsk hamnstad den andra.

Kurirerna kan därmed inte veta i vilken hamnstad som tullarna står på kaj och väntar på dem. I Ystad gjordes under år 2004 färre beslag av narkotika än året innan (6-24). Antalet beslag av dopningsmedel var dock samma (3-3).

Tullverket inrikta sig numera på den storskaliga och organiserade brottsligheten. Därmed gjordes i hela riket i fjor färre men betydligt större beslag än tidigare år. Denna utveckling gäller dock inte för Ystad. Knarkbeslagen i Ystad såg ut så här i fjor om man jämför med året innan:

Amfetamin 8 813 (11 360) gram och cannabis tre (60) gram. Inga beslag av heroin, kokain eller kat gjordes.

När det gäller dopningsmedel beslagtogs 120 (750) tabletter samt tio (0) milliliter flytande vätska. Avskaffandet av införselkvoter för resande inom EU satte sina spår i statistiken: I fjor beslagtogs 932 liter sprit mot 4 183 liter året innan.

Ännu större är skillnaden när det gäller starköl: I fjor togs 148 liter starköl i beslag, året innan 2 703 liter.

I fjor beslagtogs också 3 024 825 cigaretter mot 7 627 661 miljoner året innan.

Per Sjöberg

Annons

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons