Annons

Turismen slår rekord

Även om värmeböljan fortfarande har oss i sitt grepp börjar den riktiga turistsäsongen nu lida mot sitt slut. Ett exempel på detta är att turistbyrån har sammanställt och utvärderat turistsäsongen. Turismen i Ystad kommun under sommaren kan kort och gott beskrivas med ett enda ord - rekord.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2002

-|Årets säsong har varit mycket bra, intygar Marie Mårtensson, marknadskoordinator på turistbyrån. Ales stenar är fortfarande den enskilt mest populära platsen med ca 600|000 besökare. Sen kommer hela den medeltida stadskärnan i Ystad med klostret och Mariakyrkan som speciella dragplåster. Som anställd på turistbyrån pratar Marie Mårtensson ofta med folk i kommunen som på olika sätt livnär sig på turismen och den allmänna känslan är att det varit fler turister i kommunen i år än tidigare. Turistbyrån har fört statistik över inkomna samtal och förfrågningar över disk. Förutom svenskar från hela landet besöker speciellt många danskar, norrmän och tyskar Ystad kommun. När det gäller danskar kan man enligt Mårtensson prata om en ren broeffekt. De kommer både över dagen med tåget och stannar längre, ofta för det fina havsfiskets skull. Ökningen sedan Öresundsbron öppnade är märkbar. Många norrmän åker till Bornholm på semester och stannar ofta till en eller ett par dagar i Ystad. Både danskar och norrmän passar, förutom turistandet, på att få en del mer vardagliga inköp och sysslor gjorda. - Deras valutor är starka och de tjänar på att köpa vardagskläder, reparera bilen eller göra tandläkarbesök när de är här, säger Mårtensson, som fortsätter med att intyga om tyskarnas stora intresse för en viss ystadpolis. Tyskar kommer för att gå i Wallanders fotspår. De är formligen galna i Henning Mankells poliskommisarie. - Jag kan inte säga att precis alla tyskar kommer in och frågar om Wallander, men det är få som inte gör det. Wallanderrundturerna har till exempel varit totalt fullbokade hela sommaren. Även på andra håll kan det intygas om årets rekordsäsong. På Sandskogens Camping brukar man ha det fullbelagt under högsäsongen varje år. Så också i år. - När det är fullt är det ju fullt, konstaterar en av arrendatorerna, Rolf Lindgren. Men vi har känt av ett större tryck i år också. Det har varit fler som stått i kö. Speciellt är det danskar och norrmän som det kommer fler av. De får ju mer för sina pengar nu. Även Ystads Köpmannaförenings ordförande Benny Johansson kan intyga om en bra turistsäsong. I hans fall på ett lite speciellt sätt. Som innehavare av en av Ystads herrklädesbutiker har han sålt massor av kläder till turister. - För min del har det gått mycket bra i sommar och de andra handlarna jag pratat med är överens om att det har varit en rekordsommar. I den här värmeböljan trodde man kanske att de flesta skulle hålla sig till stränderna, men även inne i stan har det varit fullt. Det är kul. Som på de flesta andra ställen är det danskar och norrmän som utmärker sig. - De handlar mycket sommarkläder som de kan använda direkt. Och så handlar de av någon anledning mycket underkläder. Jag vet inte om de har med sig för lite herrunderkläder eller om vi har speciellt bra till försäljning här i Sverige, men i vilket fall har mitt lager nästan tagit slut i förtid, konstaterar Benny.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons