Annons

Turista i din egen stad utan att betala en krona

Vet ni vad det är för dag i dag? Tisdagen den 27 september är Turismens dag. Inte bara i YA:s spridningsområde, utan i hela världen.
Ystad • Publicerad 27 september 2011
Turismstrateg Marie Holmström ska informera om verksamheten och bjuda allmänheten på kaffe och kakor.
Turismstrateg Marie Holmström ska informera om verksamheten och bjuda allmänheten på kaffe och kakor.Foto: Bass Nilsson

Ystads turistbyra och konstmuseet firar dagen med att bjuda allmänheten på kaffe och kaka, samtidigt som personalen informerar om verksamheten och ger generös rabatt på utvalda böcker, kataloger och souvenirer. Klockan 15-16 genomförs en guidad historisk stadsvandring, med start och mål utanför turistbyrån. Helt gratis, dagen till ära.

- För oss är detta ett nytt grepp. Tidigare har vi inte gjort någon större affär av turistdagen, säger turismstrateg Marie Holmström.

Annons

- Det är inte så många turister i stan längre, så nu får lokalbefolkningen en chans att gästa oss i lugn och ro, utan att behöva trängas.

Konstmuseet uppmärksammar dagen med två timmars utökat öppethållande. Portarna till utställningen med Ann Blom och Mona Pettersson slås upp redan klockan nio, i stället för elva.

FN:s världsturistorganisation UNWTO har firat World Tourism Day sedan 1980, alltid den 27 september. Syftet med arrangemanget är att uppmärksamma turismens roll i världen, och visa hur den påverkar sociala, kulturella, politiska och ekonomiska värden.

Taner Caliskan
Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons