Annons

Två pionjärer inom bildkonsten

Ystad • Publicerad 21 januari 2005
Vilka är personerna på denna bild? Den frågan vill Ystads konstmuseum gärna ha svar på. Lägg märke till bakgrundsfilten, som spikats upp direkt på husväggen. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

En bildskatt från en svunnen tid kan från och med lördag beskådas på Ystads konstmuseum. Här visas då verk av fotograferna Emma Nordahl, Löderup, och Carl-Fredrik Ohlsson, Borrby, två pionjärer inom bildkonsten på Österlen.

Carl-Fredrik Ohlssons fantastiska bilder har visats tidigare och det har skrivits spaltkilometrar om den älskade och hängivne fotografen från Borrby. Emma Nordahls 30-talet bilder har däremot aldrig tidigare visats. Emma Nordahl (1875-1939) har beskrivits som en stark, storväxt och barsk kvinna i ett på den tiden mansdominerat yrke. Iklädd flygarhuva och kraghandskar åkte hon runt i bygden i sin T-ford. I bagaget fanns fotoutrustning och en grå filt, som fungerade som bakgrund vid porträttfotografering.

Annons

På Ystads konstmuseum visas nu ett axplock av de 250 bilder som upptäcktes av en slump vid en renovering 1999 i hennes hem i Löderup. Glasplåtarna hittades i papplådor på vinden och hade troligtvis legat där ända sedan hennes bortgång. Bildernas visas som de hittades och inget har retuscherats bort. I bildernas periferier återfinns bland annat buspojkar som kollar runt husknuten vad fotografen håller på med.

Man kan också se hur fotografen spikat upp bakgrundsfilten med stora spik på en husvägg. Ja, till och med ett finger som håller kvar filten bakom en allvarlig kvinna finns med på en bild.

– Glasplåtarna saknar namn på personerna som poserar framför Emmas kamera. Skolorna och de andra miljöerna är inte heller namngivna.

– Vi hoppas därför att besökarna kan hjälpa oss att identifiera var bilderna är tagna och vilka personerna är på dessa, säger fotograf Hans Permbo, Ystads konstmuseum.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons