"Båda tappade balansen framåt och föll ner"

Kåseberga Artikeln publicerades
Räddningstjänsten bar den skadade pojken på en så kallad spineboard och tog hjälp av en vajer för att vinscha upp honom.
Foto:Cecilia Billgren
Räddningstjänsten bar den skadade pojken på en så kallad spineboard och tog hjälp av en vajer för att vinscha upp honom.

Två pojkar föll ner från branten vid Ales stenar på tisdagen.

Efter ett intensivt och svårt räddningsarbete fördes en av dem till Ystads lasarett med lindriga skador.

Klockan 10.45 på tisdagen kom larm om en fallolycka vid Ales stenar där två pojkar fallit ner från branten vid turistmålet.

– När vi kom fram hade två personer stigit ut vid kanten för att titta ner, varpå båda tappade balansen framåt och föll ner i slänten, berättar Magnus Fogelberg, yttre befäl vid räddningstjänsten.

En av pojkarna stannade efter 10-12 meter medan den andra fortsatte att falla okontrollerat hela vägen ner till strandkanten – totalt 50-60 meter.

– När räddningspersonalen kom fram klagade personen på rygg- och nacksmärtor och hade även ont i höger höft, säger Magnus Fogelberg.

Ambulanspersonalen bedömde dock pojkens läge som stabilt.

– Han var vid medvetande och vital på alla sätt och vis.

Räddningsinsatsen försvårades av att det saknas ambulansvägar och att det är så brant. Efter att pojken som föll längst lagts på en bår, en spineboard, bar räddningstjänsten honom först en bit längs stranden och sedan uppför branten. De tog hjälp av en vajer som sattes fast i den väntande fyrhjulingen och med hjälp av den vinschades spineboarden upp.

Den skadade pojken lastades sedan på en vagn och kördes med hjälp av fyrhjulingen till ambulansen som väntade vid färisten.

– Insatsen var över på ungefär en timme, berättar Magnus Fogelberg.

Pojkarna var på besök tillsammans med en större grupp på ett 20-tal personer. Polisen Österlen skriver på Facebook att det rör sig om en skolklass från Malmö och pojkarna uppges vara i 17-18 år gamla.

Pojken som föll längst fördes med ambulans till Ystads lasarett och togs emot på akuten med lindriga skador, uppgav sjukhusets pressansvariga på eftermiddagen.

Den andra pojken blev inledningsvis omhändertagen på plats av ambulanspersonalen. Varken räddningstjänsten eller lasarettet har dock några uppgifter om att han skulle ha förts till sjukhus.