Annons

Tyst minut i klassrummet för att hedra tsunamins offer

Väggklockans tickande var det enda som hördes när klass 7 CD på Norreportskolan höll en tyst minut för att hedra tsunamins offer i går.
Ystad • Publicerad 12 januari 2005
Klockan tio i går förmiddag avtog aktiviteten bland lärare och elever i hela landet. På regeringens initiativ hade alla Sveriges skolor bjudits in att delta i barnens och ungdomarnas tysta minut. BILD: Sprisse NilssonFoto: 

Jag tänkte på sorg och sorgsenhet. Själv tycker jag mest synd om alla familjer som har förlorat en anhörig, sade Daniel Hallberg, som går i klassen, efteråt.

Klockan tio i går förmiddag avtog aktiviteten bland lärare och elever i hela landet. På regeringens initiativ hade alla Sveriges skolor bjudits in att delta i barnens och ungdomarnas tysta minut. På Norreportskolan i Ystad hade läraren Anna Sigurdson förberett genom att tala med eleverna om flodvågskatastrofen i Asien. Hur tycker ni att det har varit att se på nyheterna? frågade hon klassen.

Annons

– Det har varit ganska förfärligt, svarade Daniel Hallberg.

Han deltog även på egen hand, hemma framför tv:n, i de tre tysta minuter som hela EU höll för tsunamins offer i förra veckan.

En ny tyst minut med klassen tyckte både han och klasskompisen Josefine Nilsson kändes bra.

– Man har ju läst mycket i tidningarna om vad som hänt. Det är väldigt många bilder, särskilt hon som springer ut mot vågen för att hämta sina barn, sade Josefine Nilsson.

Både hon och Daniel Hallberg har vänner eller släktingar som eventuellt skulle ha befunnit sig i katastrofområdet dagarna kring jul. Det har fått dem att tänka mycket på hur ödet plötsligt kan gripa in i en människas liv.

– Man vet aldrig var det kan drabba en. Det kan hända när som helst, vilken tid som helst, sade Daniel Hallberg.

Han såg på tv-nyheterna varje dag efter katastrofen. Josefine läste tidningarna, något hon inte brukar göra annars. De tråkiga nyheterna har påverkat henne på flera plan.

– Det har blivit lite dystert. Daniel Hallberg och Josefine Nilsson har pratat mycket om det som hänt med sina föräldrar, och familjerna har skänt pengar för att hjälpa dem som drabbats. På sikt hoppas Josefine och Daniel att det ska skapas bättre varningssystem för tsunamis i Asien.

– De ska informera i tid. De hade ju kunnat varna i Thailand. Folk hade hunnit förbereda sig och åka därifrån, sade Josefine Nilsson.

När YA kom till Norreportskolan strax före klockan tio i går hade inte alla elever fått reda på att det snart skulle hållas en tyst minut. Enligt rektor Gunilla Nilsson hade lärarna informerats för att kunna prata med sina klasser, men en del elever skulle ha rast eller håltimme klockan tio.

Annons

– Det är problem för oss, att alla inte har fasta tider, sade Gunilla Nilsson.

En minut i tio läste hon därför upp ett meddelande i skolans högtalarsystem. Hon bad eleverna att samla sig och förbereda sig, var de än befann sig på skolan, så att den tysta minuten kunde genomföras på ett värdigt sätt.

I klass 7 CD blev det en fin stund. Josefine Nilssons och Daniel Hallbergs enda synpunkt på skolans agerande är att de skulle ha fått prata lite mer om flodvågskatastrofen i måndags, som var första dagen i skolan efter jullovet.

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons