Annons

Udda strumpor för speciell dag

I dag är det den internationella dagen för Downs syndrom. På Edvinshemsskolan uppmärksammades det extra i förskoleklassen där eleven Nils Walter hamnade i fokus.
Ystad • Publicerad 21 mars 2014
Nils Walter hamnade i fokus i går när hans klass uppmärksammade internationella Downs syndrom-dagen genom att ta på sig olika strumpor.
Nils Walter hamnade i fokus i går när hans klass uppmärksammade internationella Downs syndrom-dagen genom att ta på sig olika strumpor.Foto: Foto: Carl Johan Engvall

Nils Walter är en av cirka 5 000 personer i Sverige som har diagnosen Downs syndrom. Han går sedan höstterminen i förskoleklassen Jollen på Edvinshemsskolan.

– Nils är en stor tillgång i klassen. Vi lär oss extra mycket. Vi blir till exempel extra bra på teckenspråk allihopa, säger läraren Marie Granath.

Annons

Nils Walter är som vilken sex-åring som helst. Han har tappat en tand, tycker om att busa och när han får frågan om vilket ämne som är roligast i skolan kommer svaret snabbt.

– Engelska! säger han samtidigt som han gör tecknet för detta.

Han använder sig av både talat språk och teckenspråk. Till sin hjälp i klassrummet har han assistenten Kicki Bohman som kan ge honom extra stöd.

Dagen till ära hade alla barnen tagit på sig olika färg på strumporna. Det gör folk runt om i hela världen för att uppmärksamma den här dagen som sedan 2006 är en internationell FN-dag för Downs syndrom. Datumet 21/3 är valt eftersom personer med Downs syndrom har tre stycken av kromosomen 21.

I Jollen fortsatt dagen som vanligt. Störst fokus låg inte på Downs syndrom utan på det stundande fredagsmyset.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons