Underskott hot mot Ystads teater

Det är fullbokat med arrangemang under våren och sommaren på Ystads teater. Men teaterdirektör Peter Orup är ändå oroad för framtiden. Under flera år har antalet arrangemang minskat och publikantalet sjunkit. Förra året redovisade Ystads Teater AB ett underskott på 355 000 kronor.
Ystad • Publicerad 5 april 2004
Publiken sviker och på sikt hotas den anrika teatern och dess ekonomi. Arkivbild: Tomaz Jönsson
Publiken sviker och på sikt hotas den anrika teatern och dess ekonomi. Arkivbild: Tomaz JönssonFoto: 

Peter Orup har nu bjudit in kommunledningen till årets bolagsstämma i slutet av april. - Ystads kommun äger i dag 91 procent av bolagsaktierna men vi har inga klara ägardirektiv. Det är djupt otillfredsställande. Vad vill de ha? Jag vill ha igång en dialog. För fem år sedan hade teatern 159 arrangemang. Antalet arrangemang har sedan reducerats successivt. Förra året var det 128 stycken fördelade på skolor, Ystads Teaterförening, Ystads Stående Teatersällskap, Sommarteatern och sommaroperan. Antalet teaterbesökare har minskat under samma tid från 28 600 till 20 265 personer. Enbart förra året minskade besökarantalet med 3 000 jämfört med året dessförinnan. - Det är inte bara vi som är bekymrade. Teaterföreningen har också tappat medlemmar. Kanske har en sådan sak som fast abonnemang överlevt sig själv. Det är inte många i dag som bokar en hel säsong. Enligt Peter Orup måste teatern försöka bredda utbudet och locka fler yngre. - Operett och komedier med kända artister är alltid utsålda. Men till vår uppgift hör också att bjuda på ett smalare kvalitetsprogram. En positiv nyhet som framhålls i årsredovisningen är att det omfattande brandskyddsarbetet som inleddes 2001 har lett till att teatern kunnat återuppta barnföreställningarna. Ystads Teater AB gjorde förra året egentligen en förlust på 355 000 kronor. Men i redovisningen noteras en vinst med 3 000 kronor. Det beror på att bolaget har fått kommunens tillstånd att använda pengar som blev över i samband med brandsäkerhetsarbetet och försäkringspengar till att täcka förlusten. Samtliga teaterns och Opera i Ystads inventarier som förvarades i en lagerlokal på Industrigatan totalförstördes vid en brand i gamla snickeriet. Försäkringsbolaget ersatte förlusten med 223 000 kronor och dessa pengar har alltså använts för att bättra på rörelseresultatet. Att köpa nya inventarier har kostnadsberäknats till drygt en halv miljon kronor. Den lilla vinsten döljer knappast att teatern har det ekonomiskt bekymmersamt. - Vi gör vad vi kan för att spara. Det är jättetufft. Vi har till och med tvingats säga upp personal. De fasta kostnaderna bara ökar samtidigt som det finns krav från olika myndigheter, säger Peter Orup. Naturligtvis kan det inte fortsätta på det här viset. Nu har teaterbolaget bjudit in bland annat kommunledningen för att den ska se allvaret i situationen. I årsredovisningen har styrelsen sagt att "i verksamheten öka intäkterna i sådan omfattning att kostnaderna för nya myndighetskrav, löpande fastighetsunderhåll, höjda försäkringspremier och konsumtionsavgifter samt ökade personalkostnader kan täckas, kommer att bli mycket svårt." - Det är ingen risk att vi får slå igen men hur det ser ut om ett par år vet vi inte.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.