Annons

Unga konstnärer räds inte för att utmana publiken

Ett omskuret kvinnosköte, indiska sopor och designade kläder för hund. Det är vågat och experimentiellt när estetelverna ställer ut sin konst.
Ystad • Publicerad 21 maj 2005
Om ett par veckor tar de studenten. Innan dess visar de upp en del av allt de gjort och fått lära sig under sin gymansietid. En vecka framåt visar tolv unga konstnärerna upp sin konst på Konstmuseet. Bild: Britta Samuelsson
Om ett par veckor tar de studenten. Innan dess visar de upp en del av allt de gjort och fått lära sig under sin gymansietid. En vecka framåt visar tolv unga konstnärerna upp sin konst på Konstmuseet. Bild: Britta SamuelssonFoto: 

Under en vecka visar sina alster på Konstmusset i Ystad. De 12 konstnärerna är mångsidiga. I utställningen finns foton, skulturer, glas och design. En del är snäll konst som ögat kan vila i. Annat upprör och engagerar. Anna Lindberg stora oljemålning av ett omskuret kvinnosköte är ett av konstverken man ryggar till inför.

– Jag vill få uppmärksamhet för frågan. Samtidigt är konstverket en del av mitt fotoprojekt om en sudanesisk kvinna. Hon berättar mycket vackert från Sudan. Med målningen tar jag fram det fula från landet, säger hon.

Annons

Brevid hänger Camilla Ringdahl foton av sopor från Indien och Sverige.

– Ibland blir budskapet tydligt. Andra gånger inte, men jag har alltid ett budskap i det jag gör, säger hon.

Kanske har de andra utställarna också det, men det syns inte lika tydligt. Linda Sjöbergs designade hundplagg bygger istället på vad som är mest praktiskt

– Materialet är helt efter hunden. Han gillar plagget, säger hon.

Under de tre åren hon och de andra läst på estetiska programmet har de fått prova på flera olika uttryckssätt för sin konst.

– Det har varit roligt att prova många olika saker, men jag gillar mest foto så jag kommer gå en fotoutbildnig i höst, berättar Josefine Thuresson som förutom foton ställer ut en skulptur på sig själv.

Estetelevernas konstutställning går att se på Konstmuseet till och med söndag.

Britta Samuelsson

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons