Ungdomens Hus har fått klartecken

Det nedbantade förslaget till Ungdomens Hus i före detta Snickeriet i Ystad godkändes med stort gillande av kultur-, turist- och fritidsnämnden.
Ystad • Publicerad 20 mars 2002

Politikerna i nämnden var överens om att lösningen är både bra och smakfull. Eftersom det inte tycks finnas några som helst hinder, även kommunalrådet Thomas Lantz (m) har lovordat utformningen, kunde förvaltningschef Olle Olsson kosta på sig att vara optimistisk i går. Han tror att ärendet kommer upp i fullmäktige i maj. - I höst skulle vi kunna börja bygga och i så fall kan det stå klart kring årsskiftet. När fullmäktige sagt ja tillsätter vi en projektledare. Dessutom kommer de lokaler som man disponerar i Per Hälsas gård till fritidsverksamheten att sägas upp. I det nya förslaget har man sänkt investeringen från 11 miljoner kronor till drygt sju miljoner kronor. I denna summa ingår inventarier på en miljon kronor. - En av fördelarna med det nya är att musiken får ett eget hus och därmed undviker man störningar för den övriga verksamheten, säger Olle Olsson. Det nya förslaget presenterades för ovanlighetens skull första gången för ungdomarna och inte politikerna. Det skedde i samband med ungdomsfullmäktige för något mer än en vecka sedan. Den lägre prislappen beror på att arkitekten Olle Mårtensson sänkt komforten. Det blir enbart tvåvåningshuset och det gamla torkskjulet som rustas upp. I det angränsande huset blir fem musikrum. På nedre plan i tvåvåningsbyggnaden inreds kafé, en samlingslokal med cirka 140 platser och flera mindre lokaler. På ovanvåningen blir bland annat uppehållsrum. Det är sedan ungdomarna som ska ordna aktiviteterna.

Lars Jarlsbo lars.jarlsbo@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.