"Ungdomsfylleriet har blivit allt mer synligt"
Inslaget som visades i veckan, i syfte att debattera tonåringar och deras spritkonsumtion var inspelat den 4 november. I reportaget fick bilder från ett gymnasiedisko i Ystad med berusade ungdomar tjäna som diskussionsunderlag.
– Det dricks verkligen väldigt mycket bland ungdomar i Ystad, säger Caroline Ivarsson.
– Vi håller på att ta fram siffror på det just nu, men min erfarenhet säger mig att sedan jag började i fältgruppen 2003 så har de synligt berusade ungdomarna på stan ökat betydligt.
Mestadels är det 15-åringar och äldre som stökar runt på stan, både tjejer och killar.
De drogfria diskoteken är drogfria, så till vida att det inte säljs sprit inne i lokalen.
– Tyvärr har ju många sett till att berusa sig innan de går ut, säger Caroline Ivarsson, och då hjälper det ju inte att själva diskot är drogfritt. När vi i fältgruppen ordnar disko däremot, har vi alltid alkotest vid insläppet, och det har visat sig vara väldigt effektivt. Enligt Caroline Ivarsson är typiska samlingsplatser för ungdomar på helgerna Rådhusparken, parkeringshuset Ziska och till viss del McDonalds.
Rådhusparken används närmast som lagrings- och bunkringsställe av tonåringar som vill gömma sina spritflaskor.
– En stor förändring mot tidigare är också att ungdomarna inte bryr sig ett skvatt om de ertappas med spritflaskor på sig, säger Caroline Ivarsson.
Fältgruppens arbete går i huvudsak ut på att synas på stan under helgerna, och vara tillgängliga. De tar också hand om de ungdomar som inte kan ta vara på sig själv, genom att kontakta deras föräldrar eller vid behov ringa polisen.
– Sedan har vi ju nattvandrarna, en fantastisk frivilligorganisation med cirka 90 föräldrar, som vi har mycket samarbete med, säger Caroline Ivarsson.
Nytt i Ystad i arbetet med ungdomar och deras spritvanor är att fokus allt mer flyttas till föräldrarna. Inför lucia har fältgruppen gjort ett utskick till alla högstadieföräldrar med en uppmaning om att hålla ungdomarna hemma.
– Förhoppningsvis bromsar det en del av allt fylleri vid lucia, säger Caroline Ivarsson, och vi måste försöka förändra vuxnas attityder kring sprit för att kunna påverka de ungas. Hon berättar att i Boden har berusningsdrickandet bland ungdomar halverats på fem år genom att lägga mer krut på föräldrarna.
– Detta är också vårt mål, säger Caroline Ivarsson.
– En positiv sak i Ystad är vår kontraktsmetod Smart i Ystad, där tonåringarna lovar att inte dricka sprit.
Anna Schmatz