USA-karavanen rullar igen

Cruisingen fyller 25 år. Men bilarna är äldst. Yankee car clubs ordförande Bengt Asp kör en Dodge 1958, och på lördag leder han karavanen – förhoppningsvis i bättre väder än i fjor.
Ystad • Publicerad 10 maj 2012
Vi ses väl på lördag? Bengt Asp (till vänster) och Thomas Nilsson i Yankee car club hoppas på många bilar och många åskådare på cruisingen. Och helst fint väder...Foto: Linnéa Lindmark
Vi ses väl på lördag? Bengt Asp (till vänster) och Thomas Nilsson i Yankee car club hoppas på många bilar och många åskådare på cruisingen. Och helst fint väder...Foto: Linnéa LindmarkFoto: Linnéa Lindmark

– Det var ju hyfsat på eftermiddagen, under samlingen. Men sedan, när vi skulle köra så började det regna något kolossalt, säger Bengt Ask.

Han ryser av minnet.

– Inte nog med att det regnade, det var kallt också. Och så blåste det.

Sämsta vädret någonsin, om man räknar de 25 år som Yankee car cruising pågått. Antalet deltagare blev därefter. 500 bilar startade, mot 700 året dessförinnan.

– Som mest har det varit 800 bilar på cruisingen, berättar Bengt Ask, som tagit över ordförandeklubban efter Thomas Nilsson.

Amerikansk bilhistoria är fantastisk oavsett väderlek. Skulle det bli snöstorm i helgen, så kan ni lita på att arrangemanget genomförs ändå, och att de mest inbitna garanterat kör nedcabbat, precis som i ösregnet 2011.

Nu bestämmer vi att det blir soligt och fint på lördag. Punkt slut.

USA-bilisterna samlas på sockerbruket i Köpingebro för gemensam uppladdning med start klockan 15. Cruisingen börjar klockan 18.30.

Karavanen går genom Köpingebro mot Nybrostrand, och vidare genom Sandskogen mot Ystad. Rundan fortsätter längs rutten Dragongatan–Kristianstadsvägen–Kyrkogårdsgatan-Karl XII:s gatan–Sjömansgatan–Österleden.

När tankmätaren närmar sig det röda fältet, som betyder att bensinen snart är slut, då kan det vara läge för efterfest på Öja krog.

Två orkestrar uppträder, danska Johnny Horsepower och Second hand band från Sjöbo. Party till klockan tre.

A-wop-bop-a-loo-lop, a-lop-bam-boo!

Ann-Louise Olander
Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.