Annons

Utbyggnad splittrar majoriteten

Utbyggnaden av vatten och avlopp på landsbygden skjuts på framtiden. De tio miljoner kronor som finns i årets budget används i stället för att betala den fördyrade ombyggnaden av vattenverket i Nedraby. Något som splittrar majoriteten som styr Ystads kommun.
Ystad • Publicerad 20 mars 2014

Prislappen för ombyggnaden i Nedraby var från början 90 miljoner kronor. Fram till årsskiftet var prognosen 179 miljoner kronor. Nu visar det sig att den kostar 215 miljoner kronor. Därför behöver samhällsbyggnadsnämnden ytterligare 36 miljoner kronor.

Vi mötet i går beslutade nämnden att betala en del genom att flytta tio miljoner från utbyggnaden av vatten och avlopp på landsbygden till ombyggnaden av vattenverket. Utöver det vill nämnden att kommunfullmäktige ger ett tilläggsanslag på 26 miljoner kronor.

Annons

Centern och Miljöpartiet sa nej och reserverade sig mot beslutet och vill att nämnden begär hela summan som ett tilläggsanslag. De pekar på att va-utbyggnaden på landsbygden finns med i det hundra- punktsprogram de fem partierna som styr Ystad var överens om efter förra valet och att den skulle börja nu.

S tvekade – men sa ja

– Det ligger tio miljoner i årets budget. Nu försvinner de, säger Börje Andersson (C), vice ordförande i nämnden.

– Vi har kämpat för det i många och nu bara flyttar de pengarna.

Socialdemokraterna var också tveksamma, men sa ja när de fick besked av va-chefen att utbyggnaden inte kan genomföras de närmaste åren. S gör dock en protokollsanteckning om va-utbyggnaden.

– Vi tycker att det är viktigt att det sker en utbyggnad. Nu skjuter man hela utbyggnaden på framtiden, säger Stefan Malmberg (S), förste vice ordförande i nämnden.

Flytten av pengar i årets budget är klar genom nämndens beslut. Men frågan om att skjuta utbyggnaden på framtiden kommer upp när kommunfullmäktige klubbar nästa års budget. I nämndens budgetförslag och flerårsplan som togs i går kan den bli verklighet tidigast 2019.

Socialdemokraterna deltog inte i budgetbeslutet utan kommer senare med ett eget förslag.

Ombyggnaden av vattenverket ska klara sig om fullmäktige säger ja till tilläggsanslaget.

– Nu ska det stämma. Det är meningen att det ska räcka, säger Tommy Andersson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons