Valdag i livaktig församling

Valdagen närmar sig. Sövestadsbygdens församling har högst andel medlemmar i Svenska kyrkan i hela Lunds stift. Här arrangeras konsert och frukost på valsöndagen.
Ystad • Publicerad 16 september 2009
Kyrkoherden Jan Wenzelberg tycker att det är viktigt att rösta i kyrkovalet. På pastorsexpeditionen förbereds söndags val av kyrkokamrer Eva Olsson och Elvir Mårtensson, valnämndens ordförande. Bild: Mark Hanlon
Kyrkoherden Jan Wenzelberg tycker att det är viktigt att rösta i kyrkovalet. På pastorsexpeditionen förbereds söndags val av kyrkokamrer Eva Olsson och Elvir Mårtensson, valnämndens ordförande. Bild: Mark HanlonFoto: 
Ulla Lindén står på 23:e plats på den opolitiska samlingslistan.
Ulla Lindén står på 23:e plats på den opolitiska samlingslistan.Foto: 

Ändå är valtemperaturen i Sövestad knappast het, även om entusiasmen på pastorsexpeditionen är stor.

Kyrkoherden Jan Wenzelberg uppmanar också alla att gå och rösta.

Men varför ska man rösta om det bara finns en lista som i Sövestad?

– Genom att rösta visar man att man ställer sig bakom dem som arbetar ideellt i kyrkan, säger Jan Wenzelberg.

Och om man inte stödjer dem?

– Då kan man kryssa för upp till tre kandidater, säger Jan Wenzelberg.

Han understryker också att det är möjligt att påverka genom att engagera sig i kyrkan på olika vis.

Kyrkan är viktig i Sövestad. Det kanske visar sig i engagemanget även på valdagen. Förra valet röstade drygt 18 procent av församlingsborna. Det ska jämföras med ett medeltal i hela landet på 12 procent.

På samlingslistan till kyrkofullmäktige i församlingen står Ulla Lindén på 23:e och näst sista plats. När YA besöker församlingshemmet är hon ute i sin trädgård och klipper ner höstblommor. Hon bor nästan granne med kyrkan och är också kyrkvärd.

Hon hoppas också på ett högt valdeltagande.

– Det är viktigt att få en livaktig församling, säger hon.

Till kyrkofullmäktige väljs 15 ordinarie och åtta ersättare.

Det händer en hel del i kyrkan i Sövestad. Filmkvällar arrangeras ett par gånger i halvåret och samtalsgrupper träffas regelbundet. Dessutom brukar kyrkoherden bjuda in till fotbollskvällar framför storbild-tv när det är mästerskap.

Det förhållandevis stora kyrkliga engagemanget i församlingen är kyrkoherdens förtjänst, enligt Ulla Lindén.

Några stora valfrågor finns det inte i församlingen, enligt Elvir Mårtensson, valnämnden ordförande. Han påpekar dock att man på längre sikt måste se över hur församlingen ska kunna sköta de fem medeltida kyrkorna. Än så länge går det, men kanske inte på 10 till 15 års sikt.

Skulle någon föreslå att en kyrka skulle stängas vore det rena dynamiten i ett kyrkoval, kan man anta.

Jan Wenzelberg framhåller också att de övriga valen nu på söndag- valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet – rör större och mer principiella frågor. På kyrkomötet tar man till exempel ställning till hur kyrkan ska ställa sig till samkönade äktenskap.

Ulf Mårtensson 0411-55 78 50 ulf.martensson@ystadsallehanda.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.