Valförättares övertramp får följder

Händelsen när en valförättare i Ystad ifrågasatte om en psykiskt funktionshindrad man med röstkort borde få rösta kommer att få efterverkningar inför nästa val, säger valnämndens ordförande Gösta Norling (m).
Ystad • Publicerad 17 september 2002

Han är mycket kritisk till valförättarens beteende. - Det som har hänt har hänt och det kan vi inte ändra på. Vi måste dra lärdom av detta. Inför nästa val måste vi trycka särskilt på det här i utbildningen av valförättare. Har man röstkort får man rösta, punkt slut, säger han. Som YA kunde berätta i går var det när en 29-årig psykiskt funktionshindrad man skulle gå för att rösta i söndags som valförättaren frågade mannens mor: "Förstår han det här?". - Det är mycket tråkigt och olyckligt att detta hände. Jag har talat med valförättaren tillsammans med kommunjuristen Jonas Rosenkvist och hon är medveten om att hon har gjort galet. Hon är djupt ångerfull och inser att det var förfluget och felaktigt beteende, säger Gösta Norling. - Det var dumt att säga så. Det är min kommentar, säger valförättaren själv.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.