Annons

Välkomnar beslut om klockklang

På Ystads församling välkomnades i går beskedet att klockorna i Mariakyrkan inte behöver dämpas utan får fortsätta slå varje timme på natten.
Ystad • Publicerad 28 januari 2005

Det är bra att kommunen och församlingen står bakom detta. Det är helt i linje med Ystads stadsbild, säger Anders Anderson, kyrkogårds- och fastighetschef på Ystads församling.

Som YA berättade i går beslöt en enig miljö- och byggnadsnämnd i torsdags att klockorna i Mariakyrkan inte är en olägenhet för den närboende som klagat och därför får klockorna fortsätta att slå.

Annons

– Men det kunde slutat även på andra hållet, menar Anders Andersson.

Tjänstemännen på kommunens miljöavdelning hade också föreslagit att klockorna skulle dämpas mellan klockan 22 och 7 så att ljudnivån i den klagandes sovrum inte blev högre än 35 dBA. Den nivån är hämtad från socialstyrelsens riktlinjer för när ett ljud anses bli sanitär olägenhet.

Hur ska man tolka det att tjänstemän och politiker har så vitt skilda uppfattning i frågan?

– Ingen kommentar. Vi har gjort en skälighetsbedömning där vi har vägt in lagkrav och kulturarv, den klagandes känslighet och kyrkans synpunkter. Och vi har kommit fram till att det är oskäligt att stänga klockorna helt men skäligt att dämpa dem nattetid, säger miljöchef Carl-Johan Bernelid.

– Men sedan kommer det till nämnden och då blir det politik av frågorna, fortsätter han.

Ärendet dock överklagas och kan därmed fortsätta till både länsstyrelsen, miljödomstolen och miljööverdomstolen.

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons