Annons

Valnämnden backar upp diskrimineringsnmäld valförättare

Valnämnden i Ystads kommun backar upp den valförättare som anmälts till Handikappombudsmannen för diskriminering. Nämnden beklagar att en psykisk funktionshindrad man känt sig diskriminerad av en valförättare i samband med att han skulle rösta den 15 september - men kan inte konstatera att valförättaren i fråga har gjort fel.
Ystad • Publicerad 15 oktober 2002

Bakgrunden är att när en 29-årig psykiskt funktionshindrad man skulle gå och rösta på valdagen så frågade valförättaren mannens mor, som dessutom följde med honom som hans gode man: "Förstår han det här?". Modern anser att sonen genom detta blev utsatt för grov diskriminering på grund av sitt handikapp, och anmälde händelsen till Handikappombudsmannen. Valnämnden har nu skickat ett yttrande till Handikappsombudsmannen som myndigheten begärt in. Kommunjuristen Jonas Rosenkvist har varit med och skrivit yttrandet, som han håller med om "i princip" ger stöd åt valförättarens handlande. - I viss mån kan man som valförättare göra sådana ifrågasättanden, men detta måste göras på ett korrekt sätt och endast i undantagsfall. I övrigt tar vi inte ställning till om detta varit någon diskriminering. Det får Handikappombudsmannen göra, säger han. Valnämnden i Ystad skriver i yttrandet att en valförättare har rätt att kontrollera att en väljare inte har utsatts för "otillbörlig påverkan" i samband med valet. Detta särskilt i de fall då väljaren haft hjälp av någon annan person i valbåset. Denna typ av kontroll bör dock tillämpas "med omsorg och på ett sätt som inte uppfattas som diskriminerande", skriver valnämnden. Den anmälda valförättaren hävdar att hennes syfte med frågan "Förstår han det här?", var att försäkra sig om att mamman inte påverkat sonens röstning. Hans Yngve är jurist på Handikappombudsmannen i Stockholm och handlägger ärendet. - Jag kommer nu att skicka valnämndens yttrande till mamman och sonen för att höra hur de ställer sig till yttrandet. När vi fått in båda parters åsikter kommer vi att göra ett ställningstagande i ärendet, och det räknar vi kunna göra innan årsskiftet, säger Hans Yngve.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons