Annons

Vårdpolitiker fattar beslut om akuten

Vilken akutsjukvård ska finnas vid Ystads lasarett? Det ska politikerna i Region Skåne bestämma nästa vecka.
Ystad • Publicerad 18 januari 2005

När politikerna i Region Skåne antog programmet för Skånsk livskraft sade man att det skulle finnas fyra akutsjukhus och fem närsjukhus i Skåne. Ystad hamnade mitt emellan och blev varken eller. På måndag ska politikerna i den regionala hälso-och sjukvårdsnämnden sätta ner foten och slå fast vad som ska finnas vid akuten i Ystad.

Lasarettet i Ystad har kämpat för att behålla så mycket akutverksamhet som möjligt, och enligt chefsläkare Anders Evander innebär det förslag som läggs fram på måndag att det mesta blir sig likt.

Annons

– Vi är oerhört glada för befolkningens del att våra synpunkter ser ut att ha vunnit gehör, säger han.

Vissa saker ser till och med ut att bli bättre. Region Skåne specificerar att Ystad ska ha en kardiolog på heltid dygnet runt (jämfört med 50 procent i dag) och att sjukhuset ska fortsätta att utveckla sin strokesjukvård efter moderna principer.

Det som kan bli annorlunda i framtiden är antalet intensivvårdsplatser. I dag är de fyra, vilket regionen anser vara för många. Två räcker, anser politikerna.

– Man menar att patienter i behov av långvarig och komplicerad intensivvård ska samlas i Malmö och Lund, säger Anders Evander.

Så är det redan i dag i viss utsträckning.

Lasarettet ska nu göra en utredning av platsbehovet och rapportera förslag på åtgärder till regionen i mitten av mars.

Dessutom kan primärjouren inom psykiatrin komma att försvinna utanför kontorstid. Detta diskuteras enligt Evander i en separat utredning som inte är klar ännu.

Anna Maria Erling

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons