Vårkänslor på Ystads teater

Våren har tjuvstartat i Ystad. Teatrums nya uppsättning Fröken April är igång och hela ensemblen samlades på teatern igår för en första träff.
Ystad • Publicerad 20 februari 2007
Beatrice Järås och Mia Poppe är med i Fröken April som har premiär den 5 april. BILD: BASS NILSSON
Beatrice Järås och Mia Poppe är med i Fröken April som har premiär den 5 april. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Dagen inleddes med en tyst minut för Johanna Sällström som gjorde sin sista roll i Teatrums förra uppsättning Måsen.

– Hon var med på Teatrums första resa och kommer alltid att finnas med oss, säger regissören Theresé Willstedt.

Det är första gången som filmklassikern, Fröken April, från 1958 blir iscensatt.

Kärlekskomedin som har premiär den 5 april, är fylld av förvecklingar där förälskelsen själv spelar huvudrollen, är ett svårt projekt för regissören Theresé Willstedt och producenten Josefine Tengblad. – Många både yngre och äldre har någon relation till filmen och därför egna bilder av hur det ska vara. Men vi hoppas att publiken ska gå ifrån teatern glada och upprymda av kärleken, säger Josefine Tengblad.

Flera av skådespelarna är desamma som från Måsen. Men Mia Poppe i rollen som Fröken April, Beatrice Järås som operasångerskan Vera och Göran Thorell som operadivan Osvald Berg, är nya i gruppen.

– Det är ett vilt och roligt projekt som ska bli spännande, säger Beatrice Järås som inte tvekade när hon blev tillfrågad.

– Det var min älsklingsfilm när jag var liten. Dessutom har jag jobbat på Kungliga operan där handlingen utspelar sig, vilket gör att det här passar mig bra, fortsätter hon.

Det är sju år sedan Mia Poppe senast arbetade i Skåne och även hon är förväntansfull. – Jag har längtat till Skåne och fått pussla en del för att kunna vara med. Jag arbetar fortfarande som konstnärlig ledare på Calle Flygaren Teaterskola och kommer därför att pendla mellan Stockholm och Ystad, säger hon och erkänner att även hon har en relation till filmen.

– Jag såg den som tonåring och var lite kär i Jarl Kulle som då spelade Osvald Berg, säger hon.

Jenny Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.