Annons

Varma visor med Jämtlands president

Stearinljus, en värmefläkt men kanske framförallt visorna av Ewert Ljusberg och Yngve Kristensen värmde publiken hos Krukmakaren i lördags.
Ystad • Publicerad 30 januari 2005
Ewert Ljusberg och Yngve Kristensen hos Krukmakaren. Bild: Jessica Ziegerer
Ewert Ljusberg och Yngve Kristensen hos Krukmakaren. Bild: Jessica ZiegererFoto: 

Redan ett par minuter innan fyra på lördagseftermiddagen släntrade Jämtlands "president" trubadur familjärt in på Lena Palmgrens krukmakeri och stämde gitarren. Då började en i publiken vifta med en jämtländska flagga.

– Jaså, det finns jämtlänningar här, konstaterade han.

Annons

– Jo du, blev svaret på klingande jämtska från flera åskådare.

Kanske förstod de sedan dialekten i den första sången på Ewert Ljusberg bjöd på. Men de flesta behövde nog den välbehövliga översättningen efteråt. Och kanske begrep de flesta först när sammanfattningen gjordes:

– Ja, det handlade ju om kärlek, som det mesta som sjunges gör.

Publiken förstod däremot nog desto bättre Ewert Ljusbergs berättelser om sina minnen från värnplikten i Ystad. Som när ett befäl som bad honom:

– Kan du skaffa fram ett foourdooun?

Sedan fick Ewert Ljusberg sällskap av Yngve Kristensen och tillsammans vaggade de publiken in i Cornelis Vreeswijks värld. Med sannolika och osannolika historier. Om Fredrik Åkare, Nisse Gustavsson och Usama bin Ladin och många fler. Inramade av krukor och keramikfat och tilldoften av kaffe och nybakade bullar.

Jessica Ziegerer

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons