Annons

Värmen sätter fart på pollenproblem

Tidig vår och värme innebär även tidiga problem med pollen. Kronans apotek i Ystad har redan sett en kraftig ökning på efterfrågan av läkemedel mot pollenallergi.
Ystad • Publicerad 12 mars 2014
Värmen gör att allt fler frågar efter läkemedel mot pollenallergi enligt Gunvor Wivast, chef på Kronans apotek.
Värmen gör att allt fler frågar efter läkemedel mot pollenallergi enligt Gunvor Wivast, chef på Kronans apotek.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Tidig vår och värme innebär även tidiga problem med pollen.
Tidig vår och värme innebär även tidiga problem med pollen.Foto: 

- Det började ovanligt tidigt i år, två, tre veckor jämfört med tidigare år, säger apotekschefen Gunvor Wivast.

Det varma vädret sätter fart på trädens knoppar, de brister och pollen sprider sig i luften. I helgen märkte Kronans apotek en ökning av antalet kunder som frågade efter preparat mot pollenallergi.

Annons

- Preparat för näsa och ögon är det folk frågar mest efter, säger Gunvor Wivast.

Just nu är det al och hassel som ställer till störst problem. Rinnande ögon, klåda och täppt näsa är några symtom på pollenallergi.

Behandlingen kan ske med nässpray, ögondroppar eller i tablettform. Pollenallergikerna få sedan medicinera så länge säsongen av det de är allergiska mot pågår.

- Gräspollen är mest besvärligt. Den börjar tidigt och håller på hela sommaren, säger Gunvor Wivast.

Problemen med pollenallergi har blivit vanligare de senaste 40 åren. Då skedde ett stort trendbrott, enligt Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

- Det har varit en dramatisk ökning av antalet pollenallergiker sedan 1970-talet. Nu finns det olika åsikter om det planar ut eller avtar, säger hon.

En förklaring till ökningen sedan 1970 talet kan bero på att små barn inte får i sig tillräckligt med tarmbakterier från mamman.

- Immunförsvaret mognar ut när barnet är ett till två år gammalt. Barnet måste utsättas för utmaningar och det får de genom tarmbakterier från sin mamma. Den goda hygienen som omger spädbarn i dag gör att de inte blir ympade med tarmbakterier och utvecklar en tolerans, säger Åslög Dahl.

De närmaste dagarna väntas måttliga till höga halter av alpollen och låga till måttliga halter av hassel.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons