Annons

vcvcvcvcvcvcvcvcvcvcvcv

Det yttre speglar det inre. Så upplever Anette och Per-Ola Thornell sitt mintgröna gatuhus som de beskriver med orden lugn, balans och harmoni. "Hemmet är den viktigaste fysiska platsen i livet."
Ystad • Publicerad 2 oktober 2010
Anette och Per-Ola Thornell har valt en ljus bas där lösa föremål får stå för variationen. I matrummet är fondväggen tapetserad i Per-Ola Thornells älsklingsfärg svart. Orientaliskt är ett genomgående tema och Buddhafigurerna återkommer i så gott som alla husets rum. "Vi är inte buddhister, faktiskt inte religiösa alls. Andliga, ja, men inte religiösa. Men jag älskar det som Buddhan förmedlar. Det ger en sån frid att titta på det ansiktet", säger Anette Thornell. Bild: Bass NilssonFoto: 
Från utsidan ser det 100-åriga gatuhuset litet ut. Men i dess inre öppnar sig en rymlig bostad med kök, badrum, mottagningsrum och flera sällskapsrum i gatuplan. På ovanvåningen finns sovrum och kontor för paret Thornells verksamhet.Foto: 
Fjärilstavlorna, som paret köpt på en marknad i London, har en symbolisk innebörd för Per-Ola Thornell. "Fjärilen genomgår en fantastisk förvandling, men invändigt är den en färdig fjäril redan i larvstadiet. Precis så är det med oss människor."Foto: 
Uppe på utbyggnadens tak har en takterrass, som nås via en trappa från uteplatsen, tagit form. Till höger syns vardagsrummets takfönster.Foto: 

Utifrån, från Lilla Västergatan, ser huset pyttelitet ut där det ligger tätt emellan grannarna. I taket lyser en lampa och profilerad plast på de nedre fönsterrutorna spärrar insynen. "Här bor en äldre dam", tänker jag när jag knackar på den grönmålade trädörren. Jag har fel – helt fel.

Några dagar senare visas fotografen och jag runt i den 160 kvadratmeter stora kombinerade bostaden och mottagningen av husets ägare, Anette och Per-Ola Thornell. Huset visar sig tack vare en utbyggnad vara riktigt stort, med takterrass och flera sällskapsrum.

Annons

Här har paret bott i drygt två år efter flytten från en stor gård utanför Skurup. På den tiden har de skapat en plats för återhämtning, både för sig själva och för de klienter de tar emot för livscoaching och hypnos i ett rum mot baksidan.

– Vi har inte ändrat mycket. Huset kändes helt rätt för oss från början. Vi har bara målat över lite, byggt uteplats på taket, säger Per-Ola Thornell.

Kontrasten mellan land och stad märker de knappt.

– Detta är nästan som att bo på landet. Lugnt och fridfullt trots att det är mitt i stan. Det är jättehäftigt, säger Anette Thornell.

Hemmet är genomtänkt, med bas i vaniljgult och vitt och ett tydligt orientaliskt tema. Känslan är viktig, säger Per-Ola Thornell.

– Vi vill inte kompromissa med hemmet. Det är helt klart den viktigaste platsen i livet. Hemmet är själens spegel och en del i den personliga utvecklingen, menar Anette Thornell.

– Åtminstone är det så för mig. Det yttre speglar det inre; det handlar inte så mycket om utseende som om känsla. Vårt hem hjälper mig att må bra, att känna mig värdefull.

Vissa föremål har samlats under resor utomlands, som raden av tavlor med tropiska fjärilar köpta på en marknad i London. Men det mesta har paret hittat hemmavid.

– Vi är väldigt intresserade av inredning och design och åker runt och tittar en hel del, berättar Per-Ola Thornell.

Friheten att få välja är viktig, menar Anette Thornell. Maken håller med.

Annons

– Det är egentligen få saker vi verkligen kan påverka. Vi befinner oss hela tiden i miljöer där vi visst kan vara involverade, som på en arbetsplats, men inte styra helt. Men hemmet kan vi utforma helt efter vilka vi själva är.

Steg för steg gör paret mindre förändringar. Närmsta projektet är att göra om gästrummet på ovanvåningen till tv-rum.

– Vi tittar inte mycket på tv, men vill slippa ha den där nere. Ofta möblerar man efter tv:n. Det är inte ok, så den ska bort, säger Per-Ola Thornell.

Att ha jobbet hemma har varit en målsättning som uppfyllts. Men gränsdragningen kan vara svår.

– Vi jobbar mycket. Och eftersom vi jobbar tillsammans, kan det vara svårt att komma ihåg att bara vara oss själva ibland. Men det känns som att vi håller på att hitta någon form av balans.

På senare tid har verksamheten vuxit och huset börjar bli för trångt.

– Egentligen är det en katastrof. Vi trivs ju så bra, säger Per-Ola Thornell.

Hemmet är lika viktigt för båda makarna och ingen inredningsdetalj bärs in om inte konsensus råder. Men ett litet undantag finns kanske.

– Det skulle vara pelarna i badrummet då, säger Per-Ola Thornell efter en stunds tvekan.

– De är himla fina, men de känns lite malplacerade.

Annons

En kort stund råder tystnad kring fikabordet.

– Vi kan ta bort pelarna, säger Anette Thornell plötsligt.

Per-Ola Thornell brister i skratt.

– Ja, det gör vi!

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons