Annons

Vernissage i dansens virvlar

Ystad • Publicerad 23 januari 2005
Prova på-tango i konstmuseets hörsal. Ett ovanligt grepp som gick hem hos besökarna. BILD: SPRISSE NILSSON
Prova på-tango i konstmuseets hörsal. Ett ovanligt grepp som gick hem hos besökarna. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Det blev en annorlunda vernissage när konstmuseet i Ystad öppnade utställningsåret 2005. För det är ju inte varje dag som det dansas tango i hörsalen.

På lördagen var Tango Platense, Helen & German och Studio Danza på plats för att sätta extra krydda på tillställningen. Besökarna bjöds upp till en svängom och många tog chansen att prova på argentinsk tango.

Annons

Årets första utställning innehåller fotografier av Carl Fredrik Ohlsson och Emma Nordahl.

Två skånska pionjärer som dokumentat landsbygden med fantastiska bilder i svartvitt.

– Carl Fredrik Ohlsson tillhör inventarierna. Museet äger 120 av hans verk och vi har alltid fotografier framme, säger konstintendent Thomas Millroth. – Man kan säga att Carl Fredrik Ohlsson uppfann den österlenska himlen. Han hade verkligen en konstnärlig medvetenhet och skapade stor dramatik med hjälp av sina färgfilter.

Emma Nordahl var en kringresande fotograf under 1900-talets första hälft. Bilderna som visas på konstmuseet hittades i hennes hem i Löderup våren 1999.

– Hennes fotografier är sensationella. Helt grymma. Barfotafotografi, kall realism. Oerhört tungt och in på livet, säger Thomas Millroth.

Ett 50-tal personer besökte vernissagen. Utställningen pågår till och med söndagen den 27 februari.

Magnus Wegerup

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons