Veteranhusvagnen som hissas upp

Bussjö Artikeln publicerades
Janne "Matta" Olsson gillar jänkare och är ordförande i Yankee Car Club, men är också stolt veteranhusvagnsägare. Hans 49 år gamla husvagn Eurolite väger bara 650 kilo, och hissar upp sig själv med en elektrisk motor.
Foto:Sprisse Nilsson
Janne "Matta" Olsson gillar jänkare och är ordförande i Yankee Car Club, men är också stolt veteranhusvagnsägare. Hans 49 år gamla husvagn Eurolite väger bara 650 kilo, och hissar upp sig själv med en elektrisk motor.

Janne "Matta" Olsson i Bussjö har en unik husvagn, som närmast påminner om den som Musse Pigg och Kalle Anka åkte på campingsemester i.

– När jag såg den var jag bara tvungen att ha den, säger husvagnsentusiasten.

Husvagnssäsongen är här och i helgen vet Janne "Matta" Olsson var han tänker parkera sin husvagn.

– Jag ska till Skrea camping vid Falkenberg. Det är Campingveteranerna som håller en Europaträff, ECCR 2016, för ett drygt hundratal husvagnar som är mer än 30 år gamla. Det kommer att komma gamla husvagnar från Tyskland, Holland och fler håll i Europa. Det blir skitkul.

Han själv är en stolt ägare till en holländsk Eurolite '67.

– Det här är en prototyp, byggd 1967, som var med på tre visningar när det begav sig. Sedan byggde företaget tre stycken enaxlade husvagnar i den här modellen, och tre stycken som är 80 centimeter kortare.

– Men den här är den enda i sitt slag, med två axlar och i denna storlek. Det finns ingen i hela världen som kan säga: ”Jag har en likadan”. Det känns ju lite speciellt.

Janne "Matta" Olsson öppnar en lucka, vrider om en nyckel och plötsligt börjar husvagnen hissa upp sig själv. Det tar bara några minuter och några enkla handgrepp, och sedan är husvagnen färdig att gå in och lägga sig i.

– Allt är original, gardiner, kuddar, allt. Rejält tvättat och uppfräschat, förstås, men helt i original.

Ibland står han tyst och nickar när han tittar på sin veteranhusvagn, som om att han inte riktigt kan förstå vilken tur han haft som hittade den.

– Jag var egentligen ute efter en combicamp, en vagn med ett tält, när jag hittade den här på Blocket. När du har en cabriolet som jag har, vill man inte dra något som sticker upp högt bakom bilen. Det ser bara fel ut, det hör inte ihop. Men den här vagnen, det blev ju fräckt som fan.

Väghållningen är inte heller att klaga på, förklarar han.

– Du märker inte att du har den här husvagnen med dig. Du har inget luftmotstånd, och i och med att du har en boggi så har du ingenting som svassar och svajar på vägen. Med två axlar så styr man upp svajet helt.

Janne "Matta" Olsson stiger in i sin amerikanare, en Buick '69 Electra cab, vrider om tändningen och rullar ut på Bussjövägen. Han styr norrut, mot Skrea camping, med sin husvagn på släp.