Annons

Veterinären som blev rallyförare

För 52 år sedan skrev Ewy Rosqvist von Korff historia genom att vinna den 500 mil långa Gran Premio-rallyt i Argentina. I morgon fyller rallydrottningen från Stora Herrestad 85 år.
Ystad • Publicerad 2 augusti 2014
Ewy Rosqvist von Korff och Ursula Wirth möts av en jublande publik efter segern i Argentina 1962.
Ewy Rosqvist von Korff och Ursula Wirth möts av en jublande publik efter segern i Argentina 1962.Foto: Foto: Mercerdes-Benz
Ewy Rosqvist von Korff med Björn Waldegård och Marcel Tiemann framför en Mercedes rallybil.
Ewy Rosqvist von Korff med Björn Waldegård och Marcel Tiemann framför en Mercedes rallybil.Foto: Foto: Mercedes-Benz
Rekryterades av Mercedes. Rallyföraren Ewy Rosqvist von Korff har vunnit Europamästerskapen i rally tre gånger. Hon är en av de främsta kvinnliga svenska rallyförarna genom tiderna.
Rekryterades av Mercedes. Rallyföraren Ewy Rosqvist von Korff har vunnit Europamästerskapen i rally tre gånger. Hon är en av de främsta kvinnliga svenska rallyförarna genom tiderna.Foto: 

– Det var ett av de största ögonblicken i mitt liv, säger Ewy Rosqvist von Korff om rallyt. Hon är den enda kvinnan som någonsin vunnit tävlingen.

När hon först anlände till rallytävlingen i Argentina 1962 trodde de andra förarna att hon var där för att göra reklam för Mercedes. Av de 280 medtävlande var hon och kartläsaren Ursula Wirth de enda kvinnorna. Rally är en av få sporter där män och kvinnor tävlar mot varandra på lika villkor.

Annons

– Men när de såg att jag faktiskt kunde köra så fick jag respekt, säger Ewy Rosqvist von Korff.

Numera bor hon i Stockholm sedan 33 år men berättar glatt att man minsann kan köpa kött från Ingelsta Kalkon i huvudstaden, där finns en fläkt av Skåne.

Mansdominerad värld

På rallybanan var hon en av många förare, men på festerna påmindes hon om att hon var kvinna i den mansdominerade tävlingsgrenen, berättar Ewy Rosqvist von Korff.

Snabba och många bilfärder som veterinär mellan bondgårdarna runt om Ystad lade grunden för Ewy Rosqvist von Korffs rallykarriär.

– På 1950-talet var det inte många kvinnor som hade bil. Emellanåt var jag tvungen att köra fort för att hinna till alla bönder, säger Ewy Rosqvist von Korff.

En vän till Ewy Rosqvist von Korff, som var med i den Kungliga automobilklubben frågade om hon inte ville vara med och köra rally. På den tiden kördes rally på allmänna vägar, utan avspärrningar eller poliser som satte stopp för färderna, berättar Ewy Rosqvist von Korff. På 1950-talet var de flesta vägarna i Skåne inte asfalterade.

– I början tänkte jag inte att jag skulle göra någonting mer av det, men sen när jag började vinna kunde jag ju inte låta bli.

År 1958 blev hon tävlingsförare för Volvo och sedan rullade karriären bokstavligttalat vidare. Ett år senare vann hon sitt första EM. Ewy Rosqvist von Korff rekryterades till Mercedes 1962 och flyttade samtidigt till Stuttgart. Hon är den enda kvinna som har kört för Mercedes.

Ewy Rosqvist von Korffs tävlingsbil och ett tjugotal pokaler står på Mercedes museet i Stuttgart i dag. Hon berättar om rallykarriären med värme.

– Om jag var 35 år i dag skulle jag göra om det.

Taner Caliskan
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons