”Vi har en skyldighet att vara besvärliga”

Om 145 dagar är det val. I Ystad är var fjärde person äldre än 65 år och Ystads pensionärsråd tycker att det händer för lite i äldreomsorgen. Därför bjöd rådet i går in politiker för att lyssna på en lobbyist.
Ystad • Publicerad 23 april 2014
”Jag ser en utveckling av äldreomsorgen där individen i högre grad kan välja vad den vill ha”, sa Kent Mårtensson.
”Jag ser en utveckling av äldreomsorgen där individen i högre grad kan välja vad den vill ha”, sa Kent Mårtensson.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Kristina Bendz hoppas på fler privata aktörer inom äldreomsorgen. ”Det får gärna vara ett kooperativ av äldre som startar något själva.”
Kristina Bendz hoppas på fler privata aktörer inom äldreomsorgen. ”Det får gärna vara ett kooperativ av äldre som startar något själva.”Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Om äldretiden. Monika Olin Wikman uppmanade publiken – medlemmar i olika pensionärsorganisationer – att inte bara tacka och ta emot inom äldreomsorgen. ”Vi har en skyldighet att vara besvärliga.”
Om äldretiden. Monika Olin Wikman uppmanade publiken – medlemmar i olika pensionärsorganisationer – att inte bara tacka och ta emot inom äldreomsorgen. ”Vi har en skyldighet att vara besvärliga.”Foto: Foto: Sprisse Nilsson

När pensionärsrådet i går bjöd in Ystads tyngsta politiker, kommunalrådet Kristina Bendz (M) och oppositionsrådet Kent Mårtensson (S), till en föreläsning på Bellevuehemmet stod det helt frankt ”fortbildning” på inbjudan.

– Det här handlar inte direkt om att sätta politikerna i skolbänken och undervisa dem om situationen för pensionärer i dag, men indirekt blir det ju så, konstaterade Anders Ranstam, vice ordförande i Ystads pensionärsråd.

Från Borrby

Föreläsaren var juristen och författaren Monika Olin Wikman, bosatt i Borrby och som kallar sig själv för en fristående lobbyist i äldrefrågor. Hon har tidigare haft ledande befattningar inom Socialstyrelsen och Socialdepartementet och även varit landstingsdirektör. I dag är hon bland annat lokalt aktiv i SPF och PRO.

– Vi som är pensionärer i dag har varit med om enastående förändringar, men den allra största förändringen är att vi har fått fler år att leva.

Olika exempel

Precis som i sin bok ”Säg ifrån!”, gav hon i går olika exempel på hur den stigande medelåldern kan komma att påverka samhället och att det är hög tid för politikerna att hantera det faktum att vi ”beviljat oss själva femton års extra semester”.

– Det finns anledning för eftertanke. Inget politiskt parti vill idag ta sig an frågan hur vi ska finansiera att vi lever längre och ställer högre krav på livskvalitet och valfrihet. Vi vinner inget på att stoppa huvudet i sanden. Jag tycker att man borde utreda en äldreomsorgsförsäkring. Om det blir klart vilka pengar som finns, i form av en äldrepeng, då finns det ju en marknad och då kommer företag bli mer intresserade.

Kristina Bendz lyssnade intresserat och förklarade att hon tycker att de stigande kostnaderna för äldreomsorgen ska lösas ”mer med taxor än skatter”.

– Det behövs fler privata alternativ, kanske sådana som skapats utifrån en kooperativ anda. Till exempel att en grupp äldre går ihop och bygger sitt eget boende. Sådana lösningar kommer att ställa krav på kommunerna, men det går säkert att lösa genom att ett sådant boende kan få sin grundfinansiering från kommunen.

Kent Mårtensson skulle också välkomna privata kooperativa initiativ.

– Jag tror också att vi kommer att se fler sådana lösningar i framtiden, med tanke på att vi redan i dag har problem med finansieringen av det kommunala. Inom Socialdemokraterna pratar vi annars om att det är viktigare att man ska kunna välja de insatser som man behöver, än vem som utför insatserna, sa han.

Ystads pensionärsråd är en sammanslutning av fem lokalt aktiva pensionärsorganisationer.

INTERNAL INTERNAL
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.