Annons

Vikingamonumentet från Hunnestad visas i ny utställning

Länge var de bara tre, men numera är även en fjärde på plats. Nu ställs Hunnestadsstenarna ut på Historiska museet i Lund där de bildar första delen i en ny stor kommande utställning om järnåldern.
– De är det mäktigaste vikingatidsmonumentet i Skåne, säger järnåldersarkeolog Jerry Rosengren.
Lund • Publicerad 21 september 2024
Järnåldersarkeolog Jerry Rosengren visar hur Hyrrokkin, en mäktig och fruktad jättekvinna, rider på en varg med två huggormar som tyglar. Stenen är en av Hunnestadsstenarna som nu visas på Historiska museet.
Järnåldersarkeolog Jerry Rosengren visar hur Hyrrokkin, en mäktig och fruktad jättekvinna, rider på en varg med två huggormar som tyglar. Stenen är en av Hunnestadsstenarna som nu visas på Historiska museet.Foto: Cecilia Billgren

Tack vare en avbildning från 1620-talet vet vi att Hunnestadsstenarna en gång var åtta. Tre av dem är utsmyckade med bilder, ytterligare två med runor och de övriga tre var släta stenar. Hittills har fyra av stenarna hittats.

– De restes någon gång på 1000-talet och ska ses som ett monument, som minnesstenar över en stor och mäktig ätt, säger Jenny Rosengren.

Annons

Den fjärde stenen hittades så sent som 2020, i samband med att man gjorde en arkeologisk undersökning. Stenen var en del av en bro över Hunnestadsån.

– Det var ingen tvekan om vad man hittat. Arkeologerna förstod direkt att det var en av Hunnestadsstenarna.

Fyndet transporterades till Historiska museet i Lund, där det rengjorts och undersökts. Nu kompletterar den samlingen som bildar en egen utställning i foajén till Historiska museet.

Hunnestadsstenarna berättar om att Åsbjörn och Tumme satt stenen efter Roe och Lekfröd, söner till Gunne Hand, som var en hövding, bosatt i Hunnestad som ligger söder om Skårby.

På en av stenarna finns en man med yxa.

– Han är antagligen en väring, en nordisk krigare som ingick i väringagardet på 900-1100-talen. Väringarna var kända för sin skicklighet i strid och ingick i den bysantiska kejsarens livgarde. Det hovet var känt för alla sina intriger och kanske var det en fördel att då ha skånska krigare. De pratade ju inte språket och hölls därför utanför, säger Jerry Rosengren.

”Där finns det stora djuret avbildat. Det antas vara ett lejon, avbildat av någon som sannolikt aldrig sett ett lejon.”

På en annan sten ses en bild som tolkas som Hyrrokkin, en mäktig och fruktad jättekvinna från Jotunheim i nordisk mytologi. Hon rider på en varg och har huggormar till tyglar.

– Bilden signalerar styrka och kraft och förmågan att göra det omöjliga. Här finns också referenser till Ragnarrök, jordens undergång i den fornskandinaviska religionen, berättar Jerry Rosengren.

Det senaste fyndet är inte målat. Men en bild visar hur det stora djuret på stenen ser ut och kan ha varit målat en gång. Jerry Rosengren tolkar det som ett lejon, återgett av någon som sannolikt aldrig sett ett lejon.
Det senaste fyndet är inte målat. Men en bild visar hur det stora djuret på stenen ser ut och kan ha varit målat en gång. Jerry Rosengren tolkar det som ett lejon, återgett av någon som sannolikt aldrig sett ett lejon.Foto: Cecilia Billgren

De äldre upphittade stenarna är målade med linoljefärg i engelsk rött. Men den senaste är omålad.

– Vi målar inte stenarna längre. Den som vill se hur bilden på stenen som hittades i bron ser ut, kan kika på foajéns utsida. Där finns det stora djuret avbildat. Det antas vara ett lejon, avbildat av någon som sannolikt aldrig sett ett lejon.

Annons

Lejonet är intressant av flera skäl. Inte minst därför att det är en kristen symbol. Senare blev det även adelns och kungens. Stenen med det stora djuret är inte det enda tecknet på att Hunnestadsstenarna restes under en tid när kristendomen kom till Skåne. Den sista bildstenen, som alltså ännu inte hittats, föreställer en varg eller ett lejon som gapar mot en ansiktsmask.

– Jag som religionsarkeolog tolkar masken som Jesus ansikte och bilden som en brytning mellan det gamla och det nya. På en annan av stenarna finns också ett kors, säger Jerry Rosengren.

Stenarna finns i den glasade foajén till museet och ingår som en del i den stora kommande järnåldersutställningen Uppåkra skattkammare som öppnar 2026. Utställningen med Hunnestadsstenarna invigs idag lördag.
Stenarna finns i den glasade foajén till museet och ingår som en del i den stora kommande järnåldersutställningen Uppåkra skattkammare som öppnar 2026. Utställningen med Hunnestadsstenarna invigs idag lördag.Foto: Cecilia Billgren

Hunnestadsstenarna är den första delen i en större utställning om järnåldern, Uppåkras skattkammare, som ska stå klar på Historiska museet 2026.

I 800 år var det Uppåkra ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum. Där har arkeologerna gjort 60 000 fynd. En del av dem går redan nu att se på museet.

– Uppåkra är fantastiskt, men i Skåne har en så rik järnåldershistoria och så många fynd att vi hade kunnat bygga en bra järnåldersutställning även utan Uppåkra, säger Jerry Rosengren.

Utställningen med Hunnestadsstenarna invigs i dag lördag klockan 17.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons