Vilket lyft för handeln

Köpmännen i Ystad jublar. I fjor omsatte detaljhandeln över två miljarder kronor. Och ännu bättre blir det när Hamngatan är ombyggd, tror Citygruppens ordförande Mats Johansson.
Ystad • Publicerad 16 december 2005
Mats Johansson och Anna Befwe i Citygruppen ser fram emot ombyggnaden av Hamngatan. Gårdsgatan kommer att bidra till ännu större omsättning för köpmännen, menar de.BILD: MAGNUS WEGERUP
Mats Johansson och Anna Befwe i Citygruppen ser fram emot ombyggnaden av Hamngatan. Gårdsgatan kommer att bidra till ännu större omsättning för köpmännen, menar de.BILD: MAGNUS WEGERUPFoto: 

– Omsättning för 2004 uppgick till två miljarder och 693.000 kronor om man ska vara exakt. Det motsvarar en ökning med 17 procent jämfört med året dessförinnan, säger Mats Johansson.

– Allra mest ökade sällanköp som vitvaror, kameror, datorer och lite dyrare kläder. Livsmedel var i stort sett oförändrat.

Medlemmarna i Citygruppen ser en positiv trend i att allt fler konsumenter utifrån åker till Ystad för att handla, samtidigt som Ystadsborna själva blivit mer benägna att handla på hemmaplan.

– Det var inte så länge sen som utvecklingen var på väg åt andra hållet, poängterar Citygruppens centrumvärd Anna Befwe. Marknadsföring, nyetableringar, stadsplanering och diverse aktiviteter är faktorer som bidragit till ökad konkurrenskraft, enligt Mats Johansson.

– Ombyggnaden av Hamngatan till gårdsgata kommer att lyfta handeln ytterligare. I januari sätts spaden i jorden och i slutet av maj ska allt vara klart för slutbesiktning.

Den utvidgade gårdsgatan omfattar sträckan från MacDonalds till Foffos.

Sista biten fram till korsningen Hamngatan-Österleden blir en senare fråga.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.