Villapriserna i Ystad ligger stilla

En genomsnittsvilla i Ystad kostar 2,3–3 miljoner kronor. Samma villa kostar fyra miljoner i Limhamn, men bara 1,6 miljoner kronor i Hörby.
Ystad • Publicerad 5 maj 2011
En genomsnittsvilla i Ystad kostar omkring 2,5 miljoner kronor. Foto: JESSICA GOW/SCANPIx
En genomsnittsvilla i Ystad kostar omkring 2,5 miljoner kronor. Foto: JESSICA GOW/SCANPIxFoto: JESSICA GOW/SCANPIx

Varje år bedömer Fastighetsbyråns mäklare vad en standardvilla skulle kosta på olika orter runt om i landet.

– I Ystad bedömer vi att den så kallade Sverigevillan skulle kosta tre miljoner kronor om den låg i Gamla stan, säger Emil Malmer på Fastighetsbyrån i Ystad.

Sverigevillan ska vara i ett och ett halvt plan och vara byggd på 1970-80-talen. Den ska vara 140 kvadratmeter stor, ha fem rum och kök samt en tomt på 900 kvadratmeter och ligga strax utanför stadskärnan.

2,3 miljoner

I Gamla stan i Ystad finns inga sådana hus. Därför har Fastighetsbyrån tittat på vad Sverigevillan skulle kosta på Edvinshem respektive Hälsobacken och bedömt priset till runt 2,3 miljoner kronor.

Det är ungefär lika mycket som villan skulle kostat i fjor.

– Huspriserna har legat ganska stilla de senaste tolv månaderna i såväl riket som helhet som i Ystad, säger Emil Malmer.

Nytt bolånetak

Att villorna inte ökar i pris förklaras av att räntorna har gått upp och av det nya bolånetaket som bara gör det möjligt att låna 85 procent av fastighetens värde.

– Det har helt klart kylt av bostadsmarknaden, säger Emil Malmer som pekar på att lån och räntor balanserats av den sjunkande arbetslösheten.

Bolånetaket har även fått den effekten att allt fler säljer sin bostad innan de köper en ny.

– Svenskarna brukar göra tvärtom. Men eftersom många har sitt kapital bundet i fastigheten, måste de sälja innan de kan köpa nytt.

I statistiken över Sverigevillan hamnar Ystad i en mellanklass. Dyrast är Sverigevillan på Djursholm i Stockholm där den kostar 7,7 miljoner kronor. Ett liknande hus i Hällefors kostar bara 400 000 kronor.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.