Viltolycka ledde till dryga böter
Olyckan inträffade den 12 januari förra året. Mannen körde längs med väg 13 mot Sjöbo när han plötsligt fick syn på ett vildsvin som närmade sig vägen. Han bromsade in, men det var redan för sent. Vildsvinet sprang rakt in i vänster framskärm, fortsatte därefter över vägen och försvann in bland träden.
Mannen lämnade inte sin bil för att märka ut platsen. Anmälan till polisen gjorde han morgonen efter. Tolv dagar innan olyckan inträffade hade en ny lag trätt i kraft som gjorde mannens handlingssätt olagligt. Sedan den första januari 2010 räcker det med att en bilist sammanstöter med ett vildsvin för att händelsen ska vara anmälningspliktig.
– Själva utmärkningen är det inget straffansvar på, men ringer du inte polisen är det straffansvar på det, säger Hasse Persson, biträdande chef för Ystadspolisens kriminalenhet och tidigare länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet - Skåne.
Eftersom olyckorna faller under allmänt åtal är polisen skyldig att utreda dem.
– Problemet vid viltolyckorna är att bilisterna inte vet om att de har anmälningsskyldighet. De ringer sitt försäkringsbolag och får veta att de måste göra en polisanmälan, sedan hamnar de i en situation där det blir en polisundersökning. Vi har haft ett antal liknande fall som har lett till att folk blivit fällda. Det brukar bli fyrtio dagsböter, säger Hasse Persson.
Men bilisterna är inte de enda som verkar vara dåligt informerade. I Tingsrätten friades mannen från Ystad kommun med hänvisning till att det inte fanns några bevis på att vildsvinet hade skadats. Före 2010 hade det varit en riktig bedömning.
När ärendet gick vidare till Hovrätten använde man sig av aktuell lagstiftning och dömde mannen till 40 dagsböter à 300 kr.
– Den nya lagstiftningen fokuserar på djurets lidande, säger Hasse Persson.
Att ett påkört djur flyr olycksplatsen behöver inte betyda att det är oskadat.
Hasse Persson menar att information om vad som gäller när du råkar ut för en viltolycka bör betonas mer i bilskolornas undervisning.
– I teoriboken finns det något stycke om det, men det är väldigt kort.
Råkar du köra på ett vilt bör du märka ut olycksplatsen med en viltolycksremsa eller något annat du har till hands. Sedan bör du, utan dröjsmål, ringa polisen. Oavsett om djuret du kört på verkar ha blivit skadat eller inte.
– Anmäler du inte olyckan går det som det gjorde för den här bilisten. Det blir tolvtusen i böter. Plus att det kan ligga ett djur ute någonstans och lida, säger Hasse Persson.