Vinnande förslaget måste hårdbantas

Juryn har utsett Reflektion till det vinnande förslaget till ny arena. Det ska ge Ystad ett välplanerat badhus och bra utrymmen i Österporthallen. Föreningarna jublar över förslaget. Men det blir för dyrt och nu börjar bantningen.
Ystad • Publicerad 4 september 2009
Breddare
BreddareFoto: 
Reflektion heter förslaget som utsetts till vinnare i slaget om arenan.
Reflektion heter förslaget som utsetts till vinnare i slaget om arenan.Foto: 
Jonas Lindström och Johan Gunnarsson, Sweco är glada och hedrade över vinsten. Bild: Gustav Wennerholm
Jonas Lindström och Johan Gunnarsson, Sweco är glada och hedrade över vinsten. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

Reflektion, som ritats av Sweco architects och Henning Larsen architects vann juryns gillande tack vare sina tydliga och stilrena linjer, den tydliga entrén som knyter ihop alla funktioner, ett välplanerat bad och för att det stärker Åvalla på ett bra sätt, samtidigt som det behandlar Österporthallen på ett respektfullt sätt. Reflektion placerar badhuset sydöst om Österporthallen. Arenan når man öster ifrån via en ny gemensam entré. Framför entrén skapas ett nytt torg.

– Entrén knyter ihop alla verksamheter på ett bra sätt och öppnar även för en framtida ishall, som placerats i nordöstra hörnet, säger Olof Hübner, ordförande i juryn.

Förslaget säger inte så mycket om hur Österporthallen ska utformas, men presenterar en läktare utmed östra långsidan samt nya VIP- och konferensrum med koppling till hallen. Bowlinghallen placeras på andra våningen och badhuset rymmer bassänger för simträning, hopp, äventyrslek, rehabilitering och spa. Äventyrsbadet har också en utomhusdel.

Inget av de sex förslagen håller sig inom budgetramarna på 210 miljoner kronor. Men exakt vad prislappen blir vet man inte ännu.

– Det vinnande förslaget är varken dyrast eller billigast, konstaterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ronny Nielsen (M), som även ingått i juryn.

– Vi har bara 210 miljoner kronor och nu måste det vinnande förslaget bantas, förklarar Olof Hübner. Han vill i dagsläget inte spekulera i vad som ska prioriteras bort.

– Vårt förslag är inte låst, säger Jonas Lindström, Sweco architects, som ser fram emot att fortsätta utveckla förslaget tillsammans med Ystads kommun. I förslaget finns möjlighet att bygga ut simbassängen till tio banor. Och om man vill även förlänga den till 50 meter.

– Fler banor är en tänkbar möjlighet, men 50 metersbassäng är helt uteslutet, säger Olof Hübner.

Eftersom det ännu inte finns någon prislapp på arenan, är det för tidigt att säga om kommunalrådet Thomas Lantz tänker damma av den gamla idén med en multiarena vid Världens ände.

– Jag förstår hur han tänker, säger Ronny Nielsen. Blir detta bygget för dyrt är det värt att sig en funderar på om vi ska lappa och laga i stället för att bygga nytt.

– Det är inga problem att bygga för de pengarna vi har, men frågan är om vi får det vi vill ha.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.