Visselblåsare: Facket anklagas för hetsjakt på nya ledningen – ”Snackats så mycket negativt”
Några av Vårdförbundets förtroendevalda på akutmottagningen på lasarettet i Ystad samt organisationens lokala huvudskyddsombud pekas i ett anonymt visselblåsarärende ut för att bedriva ”en hetsjakt mot den nya ledningen”.
Den utlösande faktorn för kritiken tycks, enligt de handlingar som YA tagit del av, ha varit när en av de förtroendevalda skulle lämna sitt uppdrag och ersättare skulle utses. Enligt visselblåsarärendet fick inte alla som ville möjlighet att anmäla sitt intresse för uppdraget och alla fackets medlemmar fick inte möjlighet att delta i röstningen om vem som skulle företräda dem.
När händelsen senare diskuterades på ett möte där Vårdförbundets huvudskyddsombud deltog beskrivs stämningen som ”obehaglig och hotfull” och att huvudskyddsombudet ”oavsett vilka motargument som presenterades fortsatte hävda att allt gått rätt till”.
Men kritiken från visselblåsaren, som är anonym, tar inte slut där. De förtroendevalda ska enligt anmälan baktala arbetsplatsen och ledningen och inte medverka i arbetet med att skapa en attraktiv arbetsplats som anmälaren menar är i full gång.
”Det har snackats så mycket negativt om allt, allt arbetsgivaren gör är fel”.
De förtroendevalda, som beskrivs agera som poliser på arbetsplatsen, kritiseras för att de ifrågasatt medarbetare som ställt upp och bytt arbetspass när det har behövts och listor för personalplanering ska ha fotograferats av de förtroendevalda med motiveringen att ”någon måste hålla koll, de försöker mygla och komma undan med felaktigheter hela tiden”.
– Alla våra medlemmar håller inte med om Vårdförbundets politik, till exempel när det gäller övertid och arbetstidsregler. Men den absoluta majoriteten gör det och vi tror att det är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv, säger det kritiserade huvudskyddsombudet Ricky Sjögren och tillägger:
– Akutmottagningen i Ystad har brottats med arbetsmiljöproblem länge. Därför är det naturligt att vi som facklig organisation är mer närvarande där än på andra enheter. Det är inte frågan om någon hetsjakt.
Vårdförbundets ordförande i Skåne, Malin Tillgren, känner till anmälan och berättar att den har avskrivits som visselblåsarärende men skickats till Vårdförbundet för kännedom.
– Det är naturligtvis tråkigt att man upplever att processen inte är demokratisk. Vi har sett över våra rutiner och kommer att lyfta dem på våra träffar och utbildningar för förtroendevalda framöver, säger hon.
Hon förklarar att det är problematiskt att anmälan är anonym.
– Vi är en medlemsorganisation som arbetar för våra medlemmar. Eftersom anmälan är gjord anonymt vet vi inte vem som ligger bakom den vilket gör den svår att bemöta, säger Malin Tillgren.
Vårdförbundet Skåne har inte fått ytterligare signaler, varken från medlemmar eller från arbetsgivaren, att det finns problem i samarbetet mellan parterna på akutmottagningen i Ystad.
– Det ligger tyvärr i uppdragets roll att fokusera på det som kan bli bättre vilket kan uppfattas som kritik mot arbetsgivaren.
Om man som medlem i Vårdförbundet vill framföra kritik mot organisationen är Malin Tillgrens råd att man ringer den nationella medlemstelefonen, där medlemskontroll görs under samtalet och därefter ber att få lämna ett anonymt klagomål som då förmedlas vidare till rätt enhet.
Visselblåsarlagen (2021:890)
Lagen trädde i kraft i december 2021. Enligt lagen ska man kunna larma om missförhållanden både på en arbetsplats och på en myndighet.
Anmälaren ska genom lagen skyddas mot repressalier och utöver anställda kan till exempel volontärer, praktikanter, konsulter och aktieägare ingå i den skyddade personkretsen.
Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet för lagen.
Källa: Arbetsmiljöverket.