Vital runda lockar stort

Baskemölla Artikeln publicerades
Hunden Doris är trots sina knappt fyra år en van konstrundebesökare. Här på husse Tord Riktes axel.
Foto:Mårten Svemark
Hunden Doris är trots sina knappt fyra år en van konstrundebesökare. Här på husse Tord Riktes axel.

Lokalbefolkning och hemvändare, turister och sommargäster - årets konstrunda lockar som vanligt besökare från när och fjärran.

Besökarna hängde på låset när konstrundans nav, Tjörnedala konsthall, slog upp portarna på fredagsmorgonen. Årets samlingsutställning omfattar 97 konstnärer.

– Sju av dem ställer ut för första gången medan en del varit med alla 49 åren, berättar ÖSKG:s ordförande Emma Karp Lundström.

Många besökare är också väldigt trogna.

– Vi har varit här varje år sedan 1980, förklarar Katarina Lundblad från Södra Sandby, som åker tillsammans med syskon, barn och syskonbarn.

Vid ett av kaféborden på gården har de brett ut årets program och en karta.

– Vi börjar alltid här på Tjörnedala och går runt. Sedan sätter alla kryss vid det man tycker bäst om. Därefter sammanställer vi resultatet och sätter ihop en runda.

För snart tvåårige Dorian Davidsson Enqvist är det däremot konstrundepremiär. Uppe på sin mammas axlar har han en strålande utsikt över både konst och publik.

– Vi bor i Stockholm men jag är från Simrishamn och vi brukar åka ner till påsken, förklarar Dorians pappa Marcus Davidsson.

Nytt för i år är dessutom den konstpromenad med tre installationer som man kan gå i området kring konsthallen. Och medan påskutställningen endast pågår till den 3 april finns installationerna kvar till den 25 oktober.

Nästa år går alltså den 50:e konstrundan av stapeln. Konsthallens verksamhetschef Susanne Lindblad lovar att man kommer att satsa extra när evenemanget fyller ett halvsekel.

– Så fort påsken är slut ska vi bilda en arbetsgrupp och börja planera.